Koncert za violinu i klavir povodom 60 godina Muzičke akademije u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Koncert za violinu i klavir povodom 60 godina Muzičke akademije u Sarajevu

Obilježavanjem 60. godišnjice postojanja Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, koncertna sezona 2015/2016. nastoji organizirati pregršt muzičkih zbivanja čija je zajednička nit pomno odabran repertoar i vrsna interpretacija

Jedan takav koncert, javnost će imati priliku posjetiti 30. marta u Bošnjačkom institutu u Sarajevu sa početkom u 19.30 sati, a publici će se predstaviti afirmirane umjetnice Azra Medić (klavir)  i YeonJu Jeong (violina).

 Koncertni program otvorit će Ciaconna, iz Partite BWV 1004, br. 2, d mol Johanna Sebastiana Bacha, stavak koji se zbog izuzetnog tehničkog senzibiliteta nerijetko izvodi samostalno. Potom će uslijediti Sonata za violinu i klavir op. 30, br. 7, c mol Ludwiga van Beethovena kojom će se publika upoznati s ranom kompozitorskom fazom austrijskog umjetnika okrenutoj ka klasičkom maniru Josepha Hayda i Wolfganga Amadeus Mozarta. Naposljetku, na  koncertnom podijumu će zazvučati i Carmen Fantasy op. 25, kompozitora Pabla de Sarasata. Riječ je o fantaziji za violinu, koja je stilizacija teme iz opere Carmen, Georgesa Bizeta. Obzirom na virtuozitet koji je posjedovao Sarasate kao violinista, ovo djelo se smatra nesumnjivim izazovom za izvođača. 

Azra Medić je bosanskohercegovačka pijanistica koja se kroz svoju pijanističku karijeru usavršavala na majstorskim kursevima mnogih eminentnih profesora, kao što su Neda Stanković, Rudolf Kehrer, Igor Khudolei, Diane Anderson, Noel Flores, Martin Hughes, Boris Kraljević, Đuro Tikvica, Peter Feuchtwanger, Leslie Howard, Christopher Taylor i dr. Dobitnica je specijalnih i prvih nagrada na Federalnim i međunarodnim takmičenjima, među kojima se ističu Città di Gorizia u Italiji, Nicolaï Rubinstein u Pariz, Roma u Rimu, Međunarodno takmičenje pijanista i klavirskih ansambala F. Chopin, E. Grieg, F. Mendelssohn u Moskvi. Pored zvanja asistenta, studentica je Trećeg ciklusa studija, u klasi prof. Aleksandra Serdara. 

YeonJu Jeong je doktorsku titulu iz muzičke umjetnosti primila od Konzervatorija Čajkovski u Moskvi u klasi prof. Sergeja Kravčenka. Nastupala je u Rusiji, Grčkoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Koreji, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Poslije recitala u Radijskoj dvorani u Atini, mediji su je opisali kao „violinisticu koja posjeduje dubinu izraza i sposobnost stvaranja jedinstvenih i dubokih zvučnih boja“. Njena izvedba Koncerta za violinu P. I. Čajkovskog sa talijanskim Simfonijskim orkestrom Mitteleuropa 2014. godine, prihvaćena je, prema medijima, „sa oduševljenjem publike".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije