Koncert u čast Ejupa Ganića

Radiosarajevo.ba
Koncert u čast Ejupa Ganića

U četvrtak, 20.05.2010. godine sa početkom u 19.30 sati, u koncertnoj dvorani Doma Oružanih snaga BiH, održat će se koncert pod pokroviteljstvom Dr. Christiana Schwarz- Schillinga. Ovaj koncert organiziran je u čast Dr. Ejupa Ganića


Rebeka Hartmann, foto: Christine Schneider

Na koncertu će nastupiti vrhunske umjetnice - eminentna mlada violinistica iz Njemačke, Rebekka Hartmann, te pijanistica iz Italije, Serena Stella.

Ulaz na koncert je slobodan.





Program:
Ludwig van Beethoven Sonata za violinu br. 7, c- mol, op. 30/2
Robert Schumann Sonata za violinu br. 3, a-mol, op. post. (1853)
Robert Schumann Toccata, C-dur, op.7 za klavir
Reinhard Schwarz-Schilling Duo za violinu i klavir (1977)
Eugene Ysaye Sonata balada br. 3 za solo violinu
Johannes Brahms Sonata za violinu i klavir br. 1, G-dur, op. 78

Biografije umjetnica
Violinistica Rebekka Hartmann rođena je 1981. Violinu je počela svirati u petoj godini, a daljnji studij nastavlja u Minhenu, u klasi prof. Andreasa Reinera. Usavršavanje nastavlja u Los Anđelesu, u klasi prof. Alice Schoenfeld. Također je pohađala majstorske kurseve kod poznatih muzičkih pedagoga (Rainer Kussmaul, Josef Kroner i dr).

Rebekka Hartmann osvojila je niz međunarodnih nagrada od kojih se ističu: „Jascha Heifetz Scholarship“, 2002. (SAD), „Pacem in Terris“ 2004. (Bejrut, Liban), Međunarodno violinističko takmičenje „Henri Marteau“ 2005. (Njemačka).

Solističke nastupe imala je u Kini, SAD-u, Velikoj Britaniji, Austriji, Švajcarskoj, a gostovala je i na brojnim eminentnim festivalima uz pratnju poznatih orkestara, kao npr. Pekinški simfonijski orkestar, Bramberški simfonijski orkestar i dr. Njeni koncerti nikada nisu ostavili publiku ravnodušnom, kao ni muzičku kritiku. Saradnjom sa poznatim dirigentima (Christoph Eschenbach, Miguel Gomez-Martinez, Esa Pekka Salonen, Jukka Pekke Saraste i Enoch zu Guttenberg), Rebekka Hartmann ostvaruje kontinuirani napredak i niže nove uspjehe.

Na repertoaru ove mlade violinistice nalazi se se violinska literatura iz peroida baroka, klasike i romantizma, kao i djela manje poznatih modernih kompozitora.
Godine 2006. izdala je svoj prvi CD na kojem izvodi djela poznatih kompozitora (J. S. Bach, Paul Hindemith i B.A. Zimmermann) u produkciji diskografske kuće FARAO. U pripremi je novi njen CD sa kompozicijama E. W. Korngolda i F. Schumanna.
Rebekka Hartman svira na Stradivarijevoj violini (1703), koju je 2004. dobila od njemačke fondacije za muziku „Deutsche Stiftung Musikleben“.


Pijanistica Serena Stella rođena je 1985. godine. Diplomirala je na Hochschule fur Musik u Minhenu, a 2006. kao najbolji student i na Državnom konzervatoriju Castelfranco u Italiji, u klasi prof. Luigi Schiavon. Također je diplomirala antičku književnost na Univerzitetu u Padovi 2007. Svoje prve solističke i orkestarske nastupe imala je u ranoj mladosti. Sa 13 godina nastupila je u Narodnom pozorištu „Castelfranco Veneto“ izvodeći Mozartov koncert KV 414. Izvodila je Mozartove koncerte za tri klavira sa orkestrom. Gostovala je u više gradova Sjeverne Italije, izvodeći Šopenov koncert za klavir br. 2, op. 2.

Zapažena je na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima u Italiji i inozemstvu: Steinweg Preis (2009), III nagrada na takmičenju „Primo Venezia“ (2006), I nagrada na takmičenju „Carlo Soliva“ (2004), II nagrada na takmičenju „Silvio Omizzolo“ u Padovi (2004), II nagrada na takmičenju „Città di Gorizia” (2003).
Učestvovala je na majstorskim kursevima poznatih pedagoga: prof. Joachin Achucarro (Akademija Chigiana u Sieni), prof. Vincenzo Balzani i prof. Filoppo Faes u Milanu. Trenutno pohađa majstorske kurseve kod prof. Helmuta Deutcha u Minhenu na temu klavirska pratnja za Lied.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije