Koncert: Trio Jakoba Dinesena

Radiosarajevo.ba
Koncert: Trio Jakoba Dinesena
Ovaj četrdesetjednogodišnji saksofonista jedinstvena je pojava na muzičkoj sceni Danske: Dinesen sarađuje sa kubanskim, afričkim i australijskim muzičarima, nastupa u duetu sa pjevačem i gitaristom Paulom Banksom, svira turneje sa poljskim muzičarima, kao i sa bendom Hanne Boel.

Kritičari ga opisuju kao ekspresivnog i virtuoznog instrumentalistu, vještog interpretatora čiji je pristup progresivan i beskompromisan. Iza sebe ima zavidan broj objavljenih albuma kao gost i kao lider. Dvaput su njegovi albumi osvajali nagradu za najbolje jazz izdanje godine: 1997. godine za Once Around the Park i 2000. za saradnju sa Kurtom Rosenwinkelon na albumu Everything Will Be All Right.

Iako sam ne vjeruje da vrijednost muzike treba mjeriti nagradama, 2004. godine osvojio je prestižnu skandinavsku muzičku nagradu Jazzpar i prihvatio ponudu komiteta Jazzpara da za nastup na dodjeli nagrada sastavi novi bend po vlastitom izboru. Ovo okupljanje rezultiralo je albumom Lady With A Secret, sa Eddiejem Gomezom i Nasheetom Waitsom.

Prošle godine objavio je album nastao kao rezultat saradnje sa čuvenim bubnjarom Paulom Motianom. Sa basistom Andersom Christensenom kao trećim članom trija nastale su kompozicije koje su u isto vrijeme i senzualne i odvažne.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije