Koncert: TBF

Radiosarajevo.ba
Koncert: TBF

The Beat Fleet (TBF), muzički sastav nastao 1990. godine u Splitu, čine: Mladen Badovinac, Luka Barbić, Aleksandar Antić, Ognjen Pavlović, Nikša Mandalinić i Jan Ivelić.

Bez prijašnjeg iskustva u stvaranju glazbe, posebno hip hop glazbe, započeli su proces učenja vještina MC-inga (skraćeno od Master of Ceremony-termin u hip-hop kulturi koji označava “rap vokal”) od pionira hip-hopa, Run D.M.C., LL Cool J, Public Enemy, BDP, N.W.A., Eric B & Rakim, Ultramagnetic MC’s...

Godine 1992. godine snimili su tri pjesme u kućnoj produkciji i plasirali ih na lokalne radio postaje. To su bili klasični hip-hop muzički zahvati sampliranja, odnosno korištenja uzoraka gotovih pjesama i 'lijepljenja' na repetativni beat, preko čega su onda repali i pjevali. Zapazio ih je već renomirani splitski muzičar i producent Dragan Lukic-Luky (producirao i svirao na albumima Daleke obale, Dina Dvornika, Urbana, Olivera Dragojevića, a odnedavno i samostalni autor i izvođač), te ponudio produciranje albuma. No, realiziranje albuma prvijenca dočekali su tek 1997. godine.

1997. godine izlazi debut album Ping-pong (umjetnost zdravog dira), u izdanju Croatia Records. muzičke podloge su načinjene isključivo korištenjem samplova, koji su birani i spajani u cjelinu zajedničkim radom u studiju. To se razlikuje od uobičajene šeme po kojoj raperi uzimaju već gotove podloge od različitih producenata. Svjesni različitosti svoje muzike od ostatka Hrvatske, pa i svjetske, hip-hop produkcije, preduhitrili su zlobne komentare kako "TBF uopće nisu hip-hop", i album nazvali Ping-pong, parafrazirajući taj muzički žanr, a ujedno izmišljajuci potpuno novi i jedinstven žanr.

http://www.youtube.com/watch?v=i4vGgeVWQBg


Koncert karizmatičnog splitskog banda održat će se u Coloseum Clubu 15. maja u 22:00h
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije