Koncert Odsjeka za klavir: Izvedbe Bacha, Chopina, Čajkovskog...

0
Radiosarajevo.ba
Koncert Odsjeka za klavir: Izvedbe Bacha, Chopina, Čajkovskog...
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Koncert pijanista Muzičke akademije

Drugo festivalsko predstavljanje studenata Odsjeka za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u okviru ovogodišnjeg izdanja “Majskih muzičkih svečanosti”, upriličeno je večeras u Koncertnoj sali „Cvjetko Rihtman“.

Tim povodom nastupili su Amila Rančić, studentica u klasi prof. mr. Višnje Bakalar, Jelena Andrić, Jasmin Ibrahimkadić i Ilma Šut, studenti prof. mr. Azre Medić, te Iva Lazić i Nedim Seferović, studenti u klasi prof. mr. Dragana Opančića i ass. mr. Zlatana Božute.

U uvodnom dijelu koncerta predstavila se apsolventica Amila Rančić izvedbom Toccate BWV 912 u D duru Johanna Sebastiana Bacha, jedne od sedam toccata iz njegovog ranog opusa. Osim što se temelji na improvizacijskom karakteru i motoričnosti kao svojim esencijalnim obilježjima, ovo djelo odražava ravnotežu u stilskom i formalnom smislu, pa se odjeljci, različiti po tempu, temperamentu i fakturi, prirodno stapaju u monolitnu cjelinu.

Jasmin Ibrahimkadić, student drugog ciklusa studija, svirao je Nocturno op. 48, br. 1 u c molu kojim Frédéric Chopin do vrhunca dovodi svoju romantičarsku poetiku. Ispitujući ekspresivne domete klavira, kroz široke melodije i razlomljenu akrordsku pratnju, Chopin kreira lirsko-sentimentalni ambijent, gdje se smjenjuju meditativni i strastveni momenti.

Melanholično raspoloženje „razbila“ je poletnost Etide br. 5, u E duru (“La chasse”) Franza Liszta koju je izveo Nedim Seferović, student prve godine. Kao dio ciklusa “Grandes études de Paganini”, S. 141, inspirisanog virtuoznim pristupom Niccolò Paganinija, ova etida reflektuje Lisztovu obogaćenu klavirsku tehniku i izražajnost.

Na programu su se našle i “Dumka” Pjotra Iljiča Čajkovskog (1840-1893) u interpretaciji Ive Lazić, studentice prve godine. Ilma Šut, studentica treće godine, predstavila se izvedbom Etide u molu Sergeja Rahmanjinova.

U završnom dijelu koncerta nastupila je Jelena Andrić, studentica drugog ciklusa studija, koja je izvela nekoliko stavova iz “Musica ricercata”, mađarskog kompozitora György Ligetija. Ovo ciklično djelo, sastavljeno od jedanaest konceptualno povezanih minijatura, utemeljeno je na jasno utvrđenom kompozicionom principu.

Svaki stav ograničen je na određene klase tonskih visina, pri čemu se svakom narednom dodaje jedna klasa više u odnosu na prethodni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije