Koncert Manhattan String Quarteta

Radiosarajevo.ba
Koncert Manhattan String Quarteta


Jedan od poznatijih gudačkih kvarteta iz SAD “The Manhattan String Quarteta” nastupit će u petak 21. maja, u 19,30 sati, u Domu Oružanih snaga BiH (Domu armije). Koncert organizira JU Sarajevo Art, u suradnji sa Muzičkom akademijom u Sarajevu, a u sklopu obilježavanja 60 godina Univerziteta u Sarajevu.

Manhattan String Quartet dolazi u sklopu mini turneje po našoj zemlji koju, na inicijativu djelatnika Muzičke akademije u Sarajevu, finansira Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Kvartet koji čine Eric Lewis, violina, Calvin Wiersma, violina, John Dexter viola i Chris Finckel, violončelo, ove godine slavi svoju 40. godišnjicu. Nastupali su širom SAD-a, u Evropi, Kanadi, Meksiku, Japanu i Južnoj Americi. „The Manhattan String Quartet“ stekao je svjetsku reputaciju izvođenjem „modernih klasika“, a album na kojem su snimili kompletan ciklus 15 Šostakovičevih gudačkih kvarteta, američki časopis 'TIME' nazvao je jednim od najznačajnijih muzičkih događaja u 1991. godini.

Na programu su djela Dmitrija Shostakovicha, Craiga Walsha i Franza Schuberta.

Biografija

'The Manhattan String Quartet' jedan je od vodećih kamernih ansambala i ove godine slavi svoju 40. godišnjicu. Nastupao je širom SAD-a, u Evropi, Kanadi, Meksiku i Južnoj Americi. Među najzapaženije nosače zvuka koje su snimili spada kompletni ciklus 15 Šostakovičevih gudačkih kvarteta, kojeg je 'TIME' časopis nazvao 'jednim od najznačajnijih muzičkih događaja u 1991. godini'.

U posljednje dvadeset i četiri godine 'The Manhattan string Quartet' djeluje kao rezidentni kvartet na Colgate univerzitetu ali i na sljedećim muzičko-pedagoškim institucijama: Manhattan School of Music, Cornell University, Grinnell College, Western Connecticut State University, Chamber Music Institute in Racine, kao i na muzičkim kampovima koji se održavaju u državama Wisconsin i Michigan (SAD). U okviru pedagoško-nastavnih aktivnosti ovog kvarteta spadaju i Konferencija KentMusic za gudačke kvartete koja se održava svake godine u junu, kao i Evropska konferencija na temu žičani kvarteti, koja se održava svake godine u gradu iz kojeg potiče dato muzičko djelo.

Poznati po izvedbama modernih klasika 'The Manhattan String Quartet' je stekao svjetsku reputaciju kao najeminentniji interpretator 15 Šostakovičevih gudačih kvarteta. Kompletan opus navedenih djela izvodili su u Njujorku (Lincoln Center, Town Hall, Kaye Playhouse of Hunter College), Parizu (za Radio-televiziju Francuske). Također su nastupali na Međunarodnom festivalu “Šostakovič” – Troy, NY (SAD), kao i na mnogim američkim koledžima i univerzitetima.

'The Manhattan string Quartet' je izdao veliki broj CD-ova. Pored navedenih Šostakovičevih 15 gudačkih kvarteta, u njihov diskografski repertoar spadaju: Mozart/Beethoven – koncert uživo; Šubertovi gudački kvarteti br. 14 i 15 (Smrt i djevojka); „Adagio“ za gudače na kojem izvode Dvořák-ov „Američki kvartet“ kao i bisove poznatih kompozitora (Turina, Wolf, Puccini, Kern, Gershwin i Barber); Kvintet za klarinet i gudače (Carl Maria von Weber) sa klarinetistom Jon Manasse; KOCH International – sa flautisticom Doriot Anthony Dwyer na kojem izvode djela modernih kompozitora (William Bergsma, Amy Beach i Donald Francis Tovey).

Cijene ulaznica za koncert su 5 i 10 KM,a mogu se kupiti i rezervisati na broj telefona 216 -167, ili u prostorijama JU “Sarajevo art”, Dalmatinska 2/1.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije