Koncert: Ensamble On_line

Radiosarajevo.ba
Koncert: Ensamble On_line

U utorak, 14. aprila, s početkom u 20:00, u sali Doma Vojske BiH, kao gost SONEMUS-a, nastupit će renomirani austrijski ansambl za izvođenje savremene umjetničke muzike, Ensemble On_Line iz Beča. Pored djela internacionalno etabliranih kompozitora sadašnjice poput Magnusa Lindberga i Luca Francesconia, na programu koncerta naći će se i kompozicije austrijskih kompozitora mlađe generacije, Johannes Maria Stauda i Clemens Gadenstättera, kao i jedna kompoziicija bh autora, Ališera Sijarića, koja će ovom prilikom biti premijerno izvedena u našoj zemlji.

U estetskom smislu kompozicije na programu istražuju logičko-perceptivni mehanizam (muzičke) memorije (Francesconi), semantiku zvučnih figura (Gadenstätter) i izraza (Staud), dok kompozicije Lindberga i Sijarića ispituju dubok i složen odnos govora i muzike.

Pored ovoga, sve kompozicije prezentirane na koncertu karakteriše visoki izvođački virtuozitet članova ansambla On_line, kao i bogat, osvježavajući zvučni kolorit.

U okviru ansambla On_Line nastupiti će u sastavu: Simeon Pironkoff –dirigent, Jürgen Ruck – gitara, Sylvie Lacroix – flauta, Walter Seebacher – klarinet, Ivana Pristasova – violina, Petra Ackermann – viola, Roland Schueler – violončelo, Mathilde Hoursiangou – klavir i Berndt Thurner – udaraljke.

Koncert je podržan od strane Austrijske ambasade u Sarajevu, Austrijskog ministarstva za inostrane poslove, Ministarstva za kulturu FBiH, Grada Sarajeva i Minstarstva za kulturu KS.

Ulaz na koncert je besplatan.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije