Komesar Hahn u Bruxellesu: Genocid u Srebrenici ne smijemo zaboraviti

Radiosarajevo.ba
Komesar Hahn u Bruxellesu: Genocid u Srebrenici ne smijemo zaboraviti

Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn otvorio je 1. jula u Bruxellesu izložbu fotografija Žene Srebrenice. Na ceremoniji otvaranja komesar Hahn je rekao:

„Genocid u Srebrenici ostavio je ožiljak, ne samo na Jugoistočnoj Evropi nego i Evropi u cjelini. Ostavio je nebrojene duboke rane. On nam svima nalaže obavezu da nikada ne zaboravimo“.

Izložba prikazuje lica 40 žena iz Srebrenice koje su izgubile svoje voljene u masakru koji se desio u julu 1995. godine. Svaki portret fotografa Seada Husića poziva posjetioce izložbe da odaju počast žrtvama, posvećivanjem minute šutnje i poštovanja, kroz oči onih koji su preživjeli i nekih koji su ostali u Srebrenici.

Cilj ove izložbe je i istaći ideju da pomirenje ostaje osnovni cilj angažmana Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao i na cijelom Zapadnom Balkanu. U tom smislu, komesar Hahn je istaknuo:

„Sada je važno izgraditi povjerenje između naroda u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu. Stoga, želim da ova godišnjica, koja je prvenstveno sjećanje na žrtve genocida, istovremeno bude podsticaj za šire pomirenje“.

Pomirenje društva na lokalnom, državnom i regionalnom nivou ostvaruje se i kroz sudske postupke za ratne zločine. Kako bi pružila podršku tako važnom poduhvatu i kako bi se uspješno priveli pravdi svi ratni zločinci, Evropska unija je u proteklih dvadeset godina podržala brojne inicijative, uključujući i rad Međunarodne komisije za nestale osobe i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Provedeno je i nekoliko aktivnosti za jačanje kapaciteta sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine u obradi neriješenih predmeta ratnih zločina, kao i konsolidiranju kapaciteta ovih tijela po pitanju brige o svjedocima i zaštite i podrške svjedoka.

Grupa organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, koja se bavi pitanjima ljudskih prava i pomaže žrtvama genocida, učestvovala je u ceremoniji otvaranja, u okviru programa „Ljudi ljudima“ koji finansira Podrška civilnom društvu, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Izložba je otvorena u sjedištu Evropske komisije (zgrada Berlaymont) od 1. do 24. jula 2015. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije