Književna sehara

Radiosarajevo.ba
Književna sehara
Iz foto-galerije Književne sehare

Književna sehara je časopis za književnost Balkana, pa i šire, čiji je jedini kriterij estetski, književni. Časopis je pokrenula i uređuje književnica Jasna Šamić.

Kako navode na svojoj stranici, časopis je otvoren za sve ljubitelje lijepe riječi i sve talentovane i demokratski raspoložene autore kojima je ljubav prema literaturi iznad svih drugih vrijednosti, a osnovni cilj je borba za slobodu lijepoga. Tekstovi će se objavljivati na francuskom i engleskom jeziku, a pored literature, objavljivat će se i fotografije i reprodukcije umjetničkih djela.

Do sada je Književna sehara objavila romane Učitelj ljubavi Josipa Ostija, Carstvo sjenki Jasne Šamić, Uvod u drugi život Mirka Kovača te odlomak iz romana Koreja Damira Uzunovića. Tu su i priče Marka Vešovića, Tvrtka Kulenovića, Damira Uzunovića, Filipa Davida te Jovana i Andreja Nikolaidisa.

Pored priča i romana, objavljeno je i dosta eseja, poezije, zapisa, kritika, događaja i intervjua.

O urednici
Jasna Šamić od 1977. godine živi između Sarajeva i Pariza. Doktorirala je na Sorboni 1984., iz oblasti sufizma i historije Bosne. Objavljivala je studije u brojnim evropskim i američkim časopisima. Autor je triju zbirki poezije, a prevodila je sa turskog, arapskog, perzijskog, francuskog, engleskog i talijanskog.

Jedna je od najpoznatijih i najcjenjenijih bosanskohercegovačkih savremenih književnica, ogledala se podjednako uspješno u gotovo svim književnim žanrovima - od poezije preko eseja do dramske literature. Objavljivala je u periodici svih država bivše Jugoslavije i u inostranstvu. Djela su joj prevođena na francuski i španski jezik.

Da pročitate Književnu seharu, kliknite ovdje.

ado, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije