Knjiga mojih života: Uspješna repertoarska predstava prikazana festivalskoj publici

Radiosarajevo.ba
Knjiga mojih života: Uspješna repertoarska predstava prikazana festivalskoj publici

Knjiga mojih života je jedna od najuspješnijih premijera Kamernog teatra u pozorišnoj sezoni 2016/17. Repretoarski život ovoj predstavi tek predstoji, a neosporno je da će njenoj popularnosti pridonijeti činjenica da je uvrštena u bh. selekciju 57. Teatarskog festivala MESS.

Mladoj redateljici Sabrini Begović ovo je uspješan debi na "velikoj sceni" Kamernog teatra gdje je pozvana u skladu s politikom ove kuće da se otvara prema mladim bh. autoricama i autorima. Dramaturški zadatak pretavaranja poznate knjige kolumni Aleksandra Hemona u teatartsku predstavu pripao je mladoj dramaturginji Džejni Avdić

Ove dvije mlade žene su napravile sjajan posao - zadržale su stil i kvalitet Hemonove rečenice, onog elementa po kojem je ovaj pisac iznimno cijenjen. Dijalozi koji su proistekli iz literarnog predloška doimaju se autentičnima. Postignut  je optimalan balans između dijaloga i naracije, a dinamika predstave pojačana je smjenjivanjem epizoda, koje odgovaraju podnaslovima iz knjige

Ovo je predstava u čijim elementima će se prepoznati različite publike. Doživljavamo je kao posvetu Hemonovoj generaciji koja sebe naziva Bosancima, rođenoj šezdesetih godina, razapetoj između dva stoljeća i nešto više državnih ideologija, najmanje tri života (prije, za vrijeme i nakon rata),  brojnih nametnutih i željenih identiteta, te svih mogućih geografskih širina i dužina.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije