Klimatske promjene kroz izložbu i filmove

Radiosarajevo.ba
Klimatske promjene kroz izložbu i filmove
Foto: Ilustracija

Goethe-Institut BiH u saradnji sa Ambasadom Švedske, Švedskim institutom i kinom "Una" u Bihaću danas će otvoriti izložbu pod nazivom "Suočavanje sa klimom", a koja će biti postavljena do petka 3. decembra 2010. godine.

Svečano otvorenje izložbe zakazano je za 11 sati, a otvoriće je direktor Poljoprivrednog Zavoda USK Smail Toromanović.

"Suočavanje sa klimom" ima za cilj da potakne na razgovor o održivim društvima i podiže svijesnost o trenutnim problemima u vezi sa zaštitom okoliša. Izložba je već bila postavljena u Zenici, a nakon Bihaća, bit će postavljena u Mostaru i Tuzli.

U vezi sa održavanjem izložbe, Goethe-Institut BiH i Ambasada Švedske će podržati održavanje kreativne radionice "Mali korak za čovjeka, a ogroman doprinos za zaštitu okoliša" za djecu školskog uzrasta. Radionicu, koja će biti održana u srijedu, 1. decembra 2010. vodit će illustrator dječijih novina "Vesela sveska" i "Male novine".

Sedmica dokumentarnog filma Klima.Kultura.Promjene

Povodom regionalne serije manifestacija Klimatske promjene kao društveni izazov, pored izložbe u kinu "Una" će u istom periodu (od 29. 11. do 03. 12.) biti realizovana sedmica dokumetarnog filma na temu "Klima.Kultura.Promjene".

Filmove je odabrao Goethe-Institut BiH u saradnji sa ECOMOVE International, a program se sastoji od četiri dugometražna i šest kratkometražnih filmova.

U okviru istog programa 01. 12. održaće se i okrugli stol: Poljoprivreda i šumarstvo u klimatskim promjenama čiji će učesnici biti prof. dr Norbert Reinsch, Leibnitz-Institut; doc. dr Faruk Mekić, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Sarajevo; prof. dr Hamid Čustović, Šumarski fakultet, Sarajevo; doc. dr Pakenza Drkenda, Poljoprivredo-prehrambeni fakultet, Sarajevo.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije