"Klasni neprijatelj" u Poljskoj

Radiosarajevo.ba
"Klasni neprijatelj" u Poljskoj

Ekipa East West Centra u nedjelju 24. maja putuje u Poljsku, gdje sa predstavom "Klasni neprijatelj" nastupa u zvaničnoj selekciji renomiranog međunarodnog festivala Kontakt u Torunu.

U ansamblu i produkciji Klasnog neprijatelja vlada odlična atmosfera i svi željno čekaju izlazak na scenu Olimpijske dvorane u Torunu, gdje će se 26. maja predstaviti tamošnjoj publici. Predstava je dobila novu kvalitetu ulaskom glumca Kemala Čebe koji je u ansamblu zamjenio Amira Muminovića.

Predstava Klasni neprijatelj pobudila je veliko interesovanje medija u Poljskoj, pa je tim povodom dnevni list Gazeta Wyborcza posvetio cijelu stranicu na kojoj je objavljen intervju sa rediteljem predstave i direktorom East West Centra Harisom Pašovićem. Gazeta Wyborcza je jedan od najuticajnijih poljskih printanih medija, sa tiražom od 700 000 primjeraka. List je 1989. godine osnovao Adam Michnik sa motom "Nema slobode bez solidarnosti" .

Adam Michnik, zajedno sa Lechom Walasom, bio je vođa ilegalne demokratske opozicije u Poljskoj za vrijeme vladavine komunističkog režima i dobitnik je brojnih priznanja kao što je Legija časti. East West nastupiti će u selekciji sa velikim teatarskim imenima poput Peter Brooka, Christiana Marthalera i Ivo van Hove-a i teatarskih kompanija kao što su berlinski teatar Volksbühne, amsterdamski Toonel Group, ciriški Schuspielhaus, Oskar Koršnovas Teatar iz Vilniusa i moskovski Teatar Praktika.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije