Kako je protekao Ars Aevi - otvoreni dan

Radiosarajevo.ba
Kako je protekao Ars Aevi - otvoreni dan

Otvoreni dan Kolekcije Ars Aevi, koja se zbog nepostojanja adekvatnog muzeja nalazi u depou u Domu mladih, potvrdio je veliki interes za projekat Ars Aevi od strane građana i medija.

U ovom programu koji je bio upriličen u nedjelju 19. decembra, posjetioci su u vremenu od 12 do 24 sata mogli da pogledaju djela Kolekcije Ars Aevi, svjetski poznate internacionalne zbirke savremene umjetnosti za budući sarajevski muzej, arhitektonske projekte Renza Piana za Muzej Ars Aevi i da pogledaju videodokument o postavci djela Kolekcije Ars Aevi na 10.000 m2 u dvoranama Centra Skenderija iz 1999. godine. Pored pojedinačnih posjeta, Kolekcija je prezentirana kroz niz organiziranih vođenih posjeta koje će biti kontinuirano priređivane u budućem otvorenom Art Depou Ars Aevi.

Alija Behmen je potvrdio da je za aktuelnu Gradsku upravu upravo Muzej Ars Aevi jedan od tri razvojna projekta od centralnog interesa, uz rekonstrukciju Vijećnice i obnovu sarajevske žičare.

Poseban interes u medijima izazvao je zatvoreni okrugli sto, radnog karaktera, naslovljen "Perspektive razvoja Projekta Ars Aevi 1992-2011-2014-..." koji je moderirala Amila Ramović, izvršna direktorica Ars Aevi. Centralna ličnost okruglog stola bio je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, koji je ovom prilikom zvanično predstavio planove Gradske uprave Grada Sarajeva i potvrdio da je za aktuelnu Gradsku upravu upravo Muzej Ars Aevi jedan od tri razvojna projekta od centralnog interesa, uz rekonstrukciju Vijećnice i obnovu sarajevske žičare. Gradonačelnik je promovirao plan da Muzej Ars Aevi bude otvoren 2014. godine, godine velikih jubileja za Sarajevo i za Evropu, kojom će se promovirati početak jednog novog stoljeća u ovim prostorima, povezanim kulturnim dijalogom i umjetničkim stvaranjem. Potvrđujući činjenicu da je Evropska unija pokazala zvaničan interes da bude partner u ovom projektu, najavljen je plan da iz lokalnih izvora bude finansirana izgradnja prvog bloka Muzeja Ars Aevi od 1500 m2, dok će Evropska unija obezbijediti sredstva za izgradnju cjelokupnog objekta.

Razgovore okruglog stola vodili su  ugledni umjetnici i stručnjaci, podržavaoci Projekta Ars Aevi, koji su o ideji Ars Aevi govorili iz pozicije svog iskustva i ekspertize i u prisustvu predstavnika medija: Braco Dimitrijević o Projektu Ars Aevi u kontekstu internacionalne scene savremene umjetnosti; Danis Tanović o značaju stvaranja platforme za internacionalizaciju bosanskohercegovačkog kulturnog konteksta i potrebi tretiranja Ars Aevi kao prioritetnog razvojnog projekta; Ivica Šarić o razlozima uspostavljanja Art Depoa Ars Aevi i o potrebi institucionalne podrške velikim razvojnim i kulturnim projektima; Dino Mustafić o značaju institucionalnog promoviranja vrijednosti u kulturi na primjeru pozitivnih i negativnih iskustava Ars Aevi govorio i o potrebi institucionalne saradnje na putu prema izgradnji Muzeja Ars Aevi; Edin Numankadić o Ars Aevi u kontekstu bosanskohercegovačke umjetničke scene i njene dinamike; Ilija Šimić o osnovnim vrijednostima inicijative Ars Aevi unutar bosanskohercegovačkoj kulturnog prostora iz pozicije osnivača Projekta; Lamija Tanović o ulozi internacionalno relevantnih kulturnih projekata u kontekstu pristupanja Bosne i Hercegovine u međunarodne integracije i potrebi prepoznavanja međunarodno priznatih vrijednosti i u našem prostoru; Stjepan Roš o edukativnim kapacitetima Ars Aevi u kontekstu umjetnosti i arhitekture; Amir Vuk o arhitektonskim vrijednostima Muzeja Ars Aevi i odnosu savremene arhitekture i savremene umjetnost; Ramiz Mehmedagić o potrebi institucionalizacije Muzeja Ars Aevi s ciljem njegovog budućeg stabilnog djelovanja; Peđa Kojović o Ars Aevi kao jednom od ključnih stubova uspostavljanja Sarajeva kao modernog urbanog centra i potrebi stvaranja političke platforme za njegovo ostvarenje; Nihad Kreševljaković o značaju Ars Aevi u kontekstu kreiranja urbanog bosanskohercegovačkog kulturnog identiteta;  te Enver Hadžiomerspahić o značaju strategijskog planiranja projekata u kulturi i razvoju. 

Okrugli sto finaliziran je zaključkom da ova grupa učesnika nastavlja da djeluje na podršci ovom projektu i da će, prema riječima direktora Ars Aevi Envera Hadžiomerspahića, ona činiti i svojevrsni inicijativni odbor za izgradnju Muzeja Ars Aevi.

Ars Aevi je najavio da će izvode iz izlaganja ovih učesnika predstaviti medijima u predstojećim danima.

Istog dana u 19 sati u prostoru Art Depoa, Ars Aevi je uručio priznanja najznačajnijim podražavateljima ovog projekta u deceniji 2000-2010, saopćeno je iz fondacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije