Kad se Hadžibeg s Vratnika spusti: Večeri sa mladim piscem pod stare dane

Radiosarajevo.ba
Kad se Hadžibeg s Vratnika spusti: Večeri sa mladim piscem pod stare dane
Treća knjiga mudrosti i dogodovština 80-godišnjeg dede Uzeira Hadžibega nedavno je ugledala svjetlost dana.

Kao i prethodna izdanja, i ovo treće našlo se među najprodavanijim na najvećoj online biblioteci Amazon.

Pisac sa holandskom adresom Kemal Čopra koji je tersli dedu s Vratnika ovjekovječio u svojoj zbirci kratkih priča u novembru ponovo boravi u BiH kako bi promovirao novu knjigu.

U Sarajevu ga publika može očekivati u Centru za kulturu - Vila Hadžihalilovića na Dobrinji u četvrtak, 2. novembra sa početkom u 19:00 sati kada će biti održano književno večer sa Kemalom Čoprom kojeg će moderirati Boris Lalić.

promocija_hadzibeg_vila_hadzihalilovica_fb.jpg - undefined

 

"U novijoj historiji bosanskohercegovačke književnosti malo je onih koji su samom svojom pojavom, bez naročite pomoći medija i marketinških stručnjaka, osvojili veliku publiku. Sarajevski pisac Kemal Čopra jedan je od rijetkih kojima je to pošlo za rukom. Pripovijedajući kroz fiktivni lik Uzeira Hadžibega, simpatičnog tersli stanovnika iz bosanske mahale, gospodin Čopra je za trenutak vratio književnosti ono što joj pripada po prirodnom pravu, a to je da bude rado čitana i rado dijeljena sa drugima", navodili su ranije iz ove kulturne institucije u kojoj Hadžibeg gostuje već drugi put.

Nakon Sarajeva, Hadžibeg će promovirati novu knjigu i na Andrićevim danima u Travniku, te će gostovati i u gradskim bibliotekama u Kaknju i Maglaju.

Starinski duh vratničke, ali i svih drugih sarajevskih mahala, oživio je uz priče Uzeira Hadžibega, osamdesetogodišnjeg dede koji je "po stare dane" odlučio postati pisac, a zapravo fiktivnog lika kojeg je stvorio sarajevski pisac Kemal Čopra.

Za Radiosarajevo.ba Čopra je govorio kako brojni obožavaoci priča dede Uzeira teško vjeruju da on nije stvaran. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije