JOSD: Osuda i Ahmadinedžada i krupnog kapitala!

Radiosarajevo.ba
JOSD: Osuda i Ahmadinedžada i krupnog kapitala!

Povodom hapšenja i osuđivanja na 6-godišnji zatvor iranskih redatelja Jafara Panahija i Mohammada Rasulova oglasila se i jedinstvna organizacija za socijalizam i demokratiju.

"Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju podržava protest koji se organizira u Sarajevu povodom hapšenja i osuđivanja iranskih redatelja Jafara Panahija i Mohammada Rasulova. ", kaže se u saopštenju.

"Kao organizacija pluralne ljevice, a u duhu slobodarskih i zadrugarskih ljevičarskih tekovina, JOSD osuđuje ovaj i sve druge represivne mjere klerofašističkog režima u Teheranu. Hapšenje zbog umjetničkog izraza, izražavanja drugačijeg političkog mišljenja, ili kritike religijskih dogmi, najrigidniji su oblici represije u okoštalim i zastarjelim društvenim sistemima kao što je iranski. ", smatraju u JOSD-u

Pa, ipak JOSD upozorava i na širi, svjetski, politički kontekst :

"JOSD koristi ovu priliku da osudi i perfidne oblike totalitarizma krupnog kapitala koji vlada u zapadnim medijima, kao i imperijalističke planove Sjedinjenih Američkih Država da napadne Iran i pretvori ga u klanicu poput one u Iraku i Afganistanu, a na kojoj profitiraju korporativne oligarhije.

Progresivne političke opcije u Iranu moraju organizirati narod Irana da sam svrgne represivni klerofašistički režim i da, izgrađujući slobdarsko društvo temeljeno na klasnoj, kulturnoj i vjerskoj jednakosti i jednakopravnosti, očuva svoju nezavisnost. Samo će se slobodarsko i demokratsko, a ne represivno, društvo uspješno oduprijeti ambicijama krupnog korporativnog kapitala da ovlada iranskim zalihama nafte i plina."

JOSD je, prema tome, pozvao svo svoje čalanstvo i simpatizere da se pridruže protestu, koji će se ispred iranske ambasade u Sarajevu održati u u ponedeljak, 27.12. 2010. od 17.30 do 18.00.

"Za slobodan Iran u slobodnom, zadrugarskom svijetu! Marg bar diktator!
Smrt diktatoru!", završava se saopštenje ove mlade bh ljevičarske organizacije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije