Još večeras: “Zvijer na mjesecu”

Radiosarajevo.ba
Još večeras: “Zvijer na mjesecu”


Predstava “Zvijer na Mjesecu“ počinje u trenutku kada Aram sa autobuske stanice dovede kući svoju ženu Setu. Godina je 1921. a autobuska stanica je u Americi, u Milwaukeeju. Iako su posredstvom provodadžike Aram i Seta još prije tri mjeseca postali muž i žena, ovo je prvi put da su zajedno. Seta je preplašena šesnaestogodišnja djevojčica, koja je smrti svojih roditelja u stravičnoj noći svjedočila skrivena ispod hrpe ćebadi. Aram je, kao i ona, Armenac i siroče. Ona želi porodicu. On želi djecu. Puno djece. Novog čovjeka za svaku izrezanu glavu na njegovoj porodičnoj fotografiji...

Pitanja s kojim se reditelj Dino Mustafić bavi u ovoj pozorišnoj predstavi su sljedeća: Da li su oni koji prežive genocid osuđeni da ostatak svog života provedu kao njegovi živi spomenici, zakucani za tragičnu prošlost ličnim ranama i stravičnim slikama stradanja svojih najdražih?, ili je njihova dužnost da “povratkom u kult života” i prihvatanjem kao istine da je sreća način putovanja kroz život, a ne nedokučivo odredište, produže život ideji humanizma, i na taj način istovremeno efikasno isporuče “montekristovsku osvetu” onima koji ih nisu ubili samo zato što su ih slučajno promašili? Ili nesto treće?

Dino Mustafić na pitanja postavljena u tekstu odgovara, konvencionalnim ali maštovitim rediteljskim intervencijama. Kako personalizovati genocid? Kako ukazati na tragediju jedne nacije kroz priču o ocu bez sina, o ženi bez muža, o dječaku bez roditelja. U pitanju je kreativna i intimna, i za glumce i za publiku, emotivno zahtjevna predstava, koja nijednog gledaoca sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Tekst Richarda Kalinowskog je u izvođenju svjetski poznatih pozorišnih trupa već oduševio zahtjevnu pozorišnu kritiku teatarskih festivala.
....

Modul Memorije je program Festivala MESS koji je prvi put realiziran 1996 godine. Njegova ideja je suočavanje sa prošlošću, a na temelju umjetnicčkog izraza. U okviru ovogodišnjeg programa prikazuje se teatarska predstava ‘’Zvijer na mjesecu’’ u produkciji Mostarskog Teatra Mladih. U predstavi igraju: Jelena Kordić, Ermin Bravo i Boris Ler. Dramaturgiju potpisuje Ljubica Ostojić, a scenografiju i kostimografiju Vanja Popović.

Predstava ‘’Zvijer na mjesecu’’ je dobila nagradu ‘’Ključ Tmače’’ za najbolju predstavu nastalu u 2008 godini, prema izboru žirija Časopisa za dramu, teatar i odgoj ‘’TmačaART’’, a isti žiri je dodijelio nagradu ‘’Tmačin prsten’’ za najbolju mušku ulogu glumcu Erminu Bravi.

Predstava će igrati 24., 25. i 26. aprila na Otvorenoj sceni Obala, ulica Obala Kulina bana 11, sa početkom u 20:00. Informacije i rezervacije na broj 062 549 971, prodaja ulaznica na blagajni Otvorene scene Obala sat prije početka predstave. Cijena ulaznice je 10 KM, s tim da je za đake, studente i penzionere cijena 5 KM.



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije