Još jedna nagrada za Jasmilu Žbanić

Radiosarajevo.ba
Još jedna nagrada za Jasmilu Žbanić
U sklopu sljedećeg Minhen Film Festivala koji će se održati od 25.06.-03.07.2010. godine, Jasmili Žbanić će za njen film „Na putu“, biti uručena jedna od najprestižnijijih njemačkih filmskih nagrada, „Bernhard Wicki Film Prize – The Bridge – the German Cinema Award for Peace“ za 2010. godinu.

U obrazloženju nagrade, između ostalog se navodi: "Film ‘Na putu’ na suptilan način, sa izvanrednim umjetničkim i estetskim pristupom pravljenju filmova, ukazuje na individualnu odgovornost svakog ljudskog bića prema toleranciji i čovječanstvu, bez obzira na vjerske i etničke korijene. Pored toga, film pokazuje koliko dubok može biti jaz unutar jedne religije, te koliko je važno da pored svog međusobnog razumjevanja održimo čvrst stav prema režimu dogmatizma i netolerancije.”


Cuvillièstheatre


Specijalno za tu priliku biće upriličena projekcija filma u jednom od najčuvenijih i najljepših svjetskih teatara, čuvenom Cuvillièstheatre. Nagradu će uručiti Predsjednik vlade Bavarske gospodin Horst Seehefer.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije