Jevreji slave Pesah

Radiosarajevo.ba
Jevreji slave Pesah

Jevreji su u srijedu navečer molitvom i Seder večerom dočekali najveći jevrejski praznik Pesah.

Pesah počinje 15. a završava se 22. nisana 5769. godine, odnosno ove 2009. godine počinje 9. a završava se 16. aprila.

Pesah, koji slavi oslobođenje Jevreja iz Misirskog robstva, je jedan od tri hodočasna praznika kada svi Jevreji koji imaju mogućnost hodočaste u Jerusalem.

U vrijeme postojanja hrama svaki punoljetni muškarac bio je obavezan doći u sveti grad.

Kako je Pesah praznik koji se proslavlja u porodici, za vrijeme Seder večere svi ukućani se okupljaju oko trpeze na kojoj su postavljena jela koja simbolično podsjećaju na robovanje Izraelaca u Egiptu i na njihovo izbavljenje.

U svim Jevrejskim porodicama za trpezom tokom Seder večere ostavlja se jedno prazno mjesto i jedna čaša vina za proroka Eliju.

Postoji vjerovanje da će se prorok Elija vratiti kao vijesnik dolaska Mojsije.

Običaj je i da se za vrijeme večere vrata od kuće ostavljaju otvorena, kao znak dobrodošlice svakom dobronamjernom putniku namjerniku. Seder počinje domaćinovim pozivom siromašnima da dođu i sa njima podijele sve što ima na trpezi.

Praznik se čestita kod Sefarda sa Buen moed i Lešana habaa bi Jerušalajim (dobar praznik i dogodine u Jerusalemu) a kod Aškenaza: Hag sameah vekašer (radostan i košer praznik).

radiosarajevo.ba






Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije