Jedna folk metal priča - Pero Defformero (AUDIO & VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Jedna folk metal priča - Pero Defformero (AUDIO & VIDEO)
Plakat koncerta

Koncert novosadskog benda Pero Defformero održat će se 18. juna u 20:00h, u CinemaSlogi. Dvoje najsretnijih slušatelja će u juearnjem programu RadioSarajeva u petak imati priliku da osvoje ulaznice za ovaj jedinstveni događaj. 

Kako je sve počelo

Bolesna ideja zvana Pero Defformero vuče korijene iz nesretnog djetinjstva mladića koji je odrastao na Hard Rocku i Heavy Metalu '80-ih, čiji je mozak svakodnevno silovan putem televizije koja je bjesomučno emitovala štetne talase u vidu Turbo-Folka, pišu na svojoj stranici. Taj mladić bio je Saša Friš. Nemogavši više da izdrži pritisak na svoje mlado tijelo i napaćeni um, riješio je da uzvrati udarac, te je 1993. napravio svoje prvo djelo, savršeni spoj nespojivog, moćni power riff i "hitoidni" tekst, pjesmu Veče na Plaži (sada poznata kao Ostavljen sam ja).

Primjetio ga je Dragan Jovanić-Sneki (novosadski gitarista, kompozitor i producent), koji je u svom kućnom studiju, nesebično pružio svu logističko-duhovnu pomoć mladom umjetniku i stavio se u ulogu producenta i gurua. U vokalnu pomoć je pozvan Željko Jojkić-Sin, a ubrzo nastaje i sljedeći hit - Srca Tvoga Plam (sada poznat kao Došli smo do kraja puta). Shvativši da je đavo odnio šalu i da im je potreban kompletan bend, snage udružuju sa Tiborom Lakatošem (bas) i Srđanom Điđom Milovanovićem (bubnjevi) i Pero Defformero je rođen.

Friš, kao veliki ljubitelj stripova (Alan Ford, Asterix, Talični Tom...) ideju za ime benda "posudio" je upravo iz stripa, tj. Alan Forda ("...večeras u kinu Provalija, Pero Deformero u ulozi bezoblične mase...").

Nove pjesme se nižu jedna za drugom, tako da svoj prvijenac Defformero izdaje 1995. za novosadski Music YUser. Na traci se našlo pjesama, 10 hitova, od čega 11-u ni sada ne znaju da ponove. Međutim, zbog neplaćenih računa za RTV pretplatu, Sin i Tibika morali su da izbjegnu na Novi Zeland, a kao njihove zamjene pojavljuju se Goran Biševac-Biške (vokal) i Mijatović Miroslav - Mire (bas). Imali su uredno izmirene sve račune, što im je omogućilo da preskoče audiciju i odmah uđu u bend. Od siline slave koja im je udarila u glavu, zatim grandiozne turneje po karaulama na Albanskoj granici, te problema sa alkoholom i ženama, kompletan bend je doživio potpunu amneziju, te se ne sjećaju perioda od 1997. do 2003. U tom periodu, Điđa spontano dolazi do prosvjetljenja i njegov viši cilj postaje želja da Defformero treba da zvuči kao Amadeus Bend. Ubrzo mu je nađena zamjena, Slobodan Stanojević - Sloba (bubanj), koji se dobrovoljno priključuje sveopćem amneziranju benda. Sredinom 2003. jedan fan slučajno je prepoznao raspale članove nikad popularnog benda i poslije nekoliko plaćenih tura jeftinog piva, uspio da im uvali njihov (do tada) jedini album i nagovori ih da ponovo skinu i navježbaju vlastite pjesme. Uslijedile su ubrzane rehabilitacije, liposukcije, kvarcanja, pilinzi i tetovaže te se Defformero pojavljuje u svom punom sjaju, nakon skoro sedam godina vegetiranja pred nezainteresovanom publikom... i ponovo se raspadaju, doduše na kratko. Riješivši da ipak nastave svojom pojavom i zvukom da nerviraju ljude, 2006. ulaze u studio gdje pod Snekijevom dirigenstkom (bejzbol) palicom snimaju 4 demo pesme, koje će kasnije da "okače" na friško registrovanu MySpace stranicu.

Bend počinje konačno da skreće pažnju na sebe, i to ne samo u negativnom kontekstu. Ubrzo dolazi i do posljednje personalne promene, jer bend zbog porodično-poslovnih obaveza napušta Mire (Ritam Nereda), a na njegovo mjesto uskače Nenad - Cika Kovačević (bas).

Došli smo do kraja puta
Pošto se neko najvjerovatnije odlučio da iznervira Đoleta Balaševića, na album Neki Noviji Klinci (PGP) uvrštena je i pjesma Jaroslava u izvođenju gore spomenutog "kreativnog tima". Puni elana, holesterola i vlažnih snova, ova skupina latentnih padavičara ulazi u januaru 2008. u studio, gdje konačno uspjevaju da snime 15 pjesama za CD Undergrand.

Album izlazi u januaru 2009. i kao prvi sigl izbacuje spot za pjesmu Došli smo do kraja puta. Iako je bend od samog početka svog rada non-stop u modu "medijskog bojkota", pjesma, zahvaljujući internetu postaje hit YouTubea. Pored gomile svirki po gradovima Srbije, Pero Defformero su upješno nastupali i u okolnim zemljama, kao što su Bugarska, Hrvatska i Slovenija. Ostalo će biti legenda. Lokalna, kako kažu.

Uoči skorog koncerta, razgovarali smo sa osnivačem benda - Sašom Frišom, poslušajte:

{audio}http://www.radiosarajevo.ba/images/media/mp3/sasa_fris_pero_defformero.mp3{/audio}


Pogledajte i spot za pjesmu Došli smo do kraja puta:

http://www.youtube.com/watch?v=ahk4zVB2-c0

Vezano: Dark folk - narodnjački stil koji dolazi iz podzemlja

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije