Jedan od najvećih stručnjaka za tipografiju na Balkanu promovira novu knjigu

Radiosarajevo.ba
Jedan od najvećih stručnjaka za tipografiju na Balkanu promovira novu knjigu
Jedan od najvećih stručnjaka za tipografiju na Balkanu Nikola Đurek promovirat će svoju novu knjigu 'Identitet' na Akademiji likovnih umjetnosti.

Pop-Up! Sarajevo poziva na predavanje profesora Nikole Đureka u sklopu kojeg će se održati i promocija njegove nove knjige.

Nikola Đurek rođen je u Zaboku 1976. godine. Studirao je grafički dizajn i vizualne komu­nikacije u Italiji, a magistrao tipografiju na Kraljevskoj akademiji za umjetnost u Haagu, dok je doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu.

Docent je na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, Odsjeku vizualnih komunikacija te gost predavač na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakul­tetu u Zagrebu.

Osnivač je prve hrvatske slovolivnice – Typonine, ujedno i studija za grafički dizajn sa sjedištem u Hrvatskoj i Holandiji. Hrvatski je izaslanik pri ATypI (Association Typo-graphique Internationale).

Također surađuje s Typotheque (Peter i Johanna Biľak) na razvoju novih fontova.

Đurekova pisma mogu se vidjeti u brojnim svjetskim i domaćim štampama, a također je višestruki dobitnik prestižnih domaćih i svjetskih nagrada u području grafičkog dizajna i tipografije.

Donosimo vam odlomak iz knjige 'Identitet':

"Identitet se ovdje razumije kao sustav pisma, a u konačnici i kao skup fontova dizajniranih tako da tvore zaokruženu oblikovnu cjelinu ili, kako bi dizajneri rekli, ‘da rade skupa’. Debljina osnovnih poteza, x-visine, visine verzala te ostali elementi bitni za postizanje harmonične cjeline pomno su proučeni i definirani.
Pisma koja čine Identitet su uglata glagoljica, obla glagoljica, hrvatska ćirilica (bosančica), ćirilica, latinica i arebica. Sva ta pisma osim arebice pišu se na nama uobičajen način, slijeva udesno, dok se arebica, koja izvire iz arapskog pisma, piše zdesna ulijevo. Sva su pisma prilagođena fonetskom sustavu hrvatskoga i srodnih jezika."

Predstavljanje knjige 'Identitet' održat će se u Velikoj sali Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, u četvrtak, 12. maja, sa početkom u 12:00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije