Javna tribina i film povodom Svjetskog dana zaštite životinja

Radiosarajevo.ba
Javna tribina i film povodom Svjetskog dana zaštite životinja
Ilustracija

SOS Sarajevo će u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, u periodu od 14:00 do 17:00h, obilježiti Svjetski dan zaštite životinja javnom tribinom, u okviru koje će biti prikazan i Kinofil, dugometražni dokumentarni film Damira Janečeka kao predložak za razgovor o problemu zaštite životinja u BiH.

"Pozivamo sve one koje se bave zaštitom životinja, ili ih se na bilo koji način dotiče ovaj problem, da svojim prisustvom i učešćem u diskusiji doprinesu njegovom što bržem rješavanju", saopćeno je iz UG SOS Sarajevo.

Sposobnost za osjećanje straha, bola ili zadovoljstva, jeste neporecivi kriterij koji uključuje i životinje u sferu bioetike i ljudske brige, i jeste ono što inducira potrebu njihove hitne zaštite. 4. oktobar je dan zahvalnosti životinjama, dan kada ljudi bez obzira kojoj vjeri, nacionalnosti ili rasi pripadaju, trebaju da se podsjete značajne uloge koju životinje imaju u njihovim životima i društvu uopće, navodi se u saopćenju.

Ovaj praznik je proglašen 8. maja 1924. godine u Firenci na Svjetskom kongresu prijatelja životinja i od tada se obilježava širom svijeta.
Ove godine, Svjetski dan životinja, BiH dočekuje sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja te nije više u malobrojnoj grupi zemalja koje ga još uvijek nemaju.



Vezano:
Ko poziva građane Sarajeva u hajku na pse?
PETA: 2.500 dolara za informacije o djevojci koja je bacala kučiće (AUDIO)
Reakcije na snimak djevojke koja baca štence u rijeku (VIDEO)
Ivanišević i Pašić: Prijetnje i maltretiranje od strane građana
Zlostavljanje životinja - nova zabava sarajevske omladine
Nepoštivanje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja
Damir Nemir Janeček: Kinofil (VIDEO)
Tragom bijesne lisice iz Trnova
8. april je tu, a gdje su skloništa za životinje?
Zaštitari životinja u BiH: Neshvaćeni i maltretirani (VIDEO)
Sada i zvanično: Protesti protiv nasilja nad životinjama

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije