Javna debata “HIV u BiH - univerzalni pristup i ljudska prava“

Radiosarajevo.ba
Javna debata “HIV u BiH - univerzalni pristup i ljudska prava“


Asocijacija XY, nevladina organizacija za seksualno i reproduktivno zdravlje u saradnji sa Parlamentarnom grupom za populaciju i razvoj BiH organizuje Javnu tribinu pod nazivom “HIV u BiH - univerzalni pristup i ljudska prava“.

Predviđeno je da na tribini učestvuju studenti sarajevskog univerziteta koji će moći diskutovati o ovoj temi sa predstavnicima institucija mjerodavnim za učešće u debati sa navedenom tematikom. Uz predstavnike Federalnog ministarstva zdravstva, UNDP-a, nevladinih organizacija Asocijacija XY i APOHA planirano je svakako i prisustvo predstavnika/ce Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj.

Debata je dio svjetske kampanje povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a koja je usmjerena ka promovisanju univerzalnog pristupa prevenciji, njezi i općenito pružanju zdravstvenih usluga oboljelih od HIV-a tako što su ta prava okarakterisana osnovnim ljudskim pravima.

Na debati će se pokušati dati prikaz situacije u Bosni i Hercegovini kada govorimo o javnoj svijesti o pitanjima HIV/AIDS-a, predrasudama i diskriminaciji prema oboljelim od HIV-a i njihovom načinu života, promovisanju individualnih ljudskih prava te drugih pitanja koja se postavljaju o ovom problemu.

Važno je naglasiti da će svi gosti pomenutih organizacija i institucija imati priliku razgovarati sa oko 100 studenata sa Pravnog, Medicinskog, Filozofskog fakulteta (psiholozi) te Fakulteta Političkih nauka (novinarski smjer), navodi se u saopštenju.

Na javnoj tribini će se pokušati aktuelizirati pitanje problema HIV-a u Bosni i Hercegovini, posebno stigme i diskriminacije kojoj je izložena populacija inficirana HIV virusom.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije