Izvrstan koncert Sarajevske filharmonije posvećen Ludwigu van Beethovenu

V.A.Z.
Izvrstan koncert Sarajevske filharmonije posvećen Ludwigu van Beethovenu
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Koncert Sarajevske filharmonije

Sarajevska filharmonija priredila je još jedan izvrstan koncert za brojnu publiku u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Ovo je posebno veče za mnoge ljubitelje klasične muzike, jer je u potpunosti posvećeno velikanu Ludwigu van Beethovenu. Na programu su bili:  Uvertira “Prometej”,  Koncert za klavir i orkestar broj 1 u  C-duru, te Simfonija broj 6 - “Pastoralna”, koncert za klavir i orkestar broj 1 u  C-duru, te Simfonija broj 6 - “Pastoralna”.

Koncert Sarajevske filharmonije - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Koncert Sarajevske filharmonije

Ovaj koncert bio je poseban i po tome što se italijanski umjetnik Giuseppe Bruno predstavio u dvostrukoj ulozi - kao dirigent i solista na klaviru.

Giuseppe Bruno, dirigent koji nam predstavlja Beethovenova remek djela

Publika je toplim aplauzom nagradila izvođače koji su i ovaj put bili na visini zadatka.

Koncert Sarajevske filharmonije - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Koncert Sarajevske filharmonije

Na inicijativu građana, Gradska uprava i Sarajevska filharmonija ovaj koncert je bio posvećen i značajnoj obljetnici asocijacije Collegium Artisticum, koja ove godine slavi 80 godina od svog osnivanja.

Tim povodom, publici se obratio Milan Trivić, dogradonačelnik Sarajeva. Collegium Artisticum osnovan je pri Sarajevskoj filharmoniji 1939. godine. Njeni osnivači su slikar Vojo Dimitrijević, muzičar Oskar Danon, plesačica i koreografkinja Ana Rajs i arhitekta Jahiel Finci i posljednja je avangardna umjetnička grupa prije početka Drugog svjetskog rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije