Izložba "Zagrljaji" Safeta Zeca do 15. juna u Historijskom muzeju

Radiosarajevo.ba
Izložba "Zagrljaji" Safeta Zeca do 15. juna u Historijskom muzeju
Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Izložba 'Zagrljaji' Safeta Zeca

Izložba "Zagraljaji" Safeta Zeca bit će postavljena u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine sve do 15. juna.

Posljednji događaj koji će u okviru ove izložbe biti organiziran je vođenje kroz izložbu i druženje sa umjetnikom Safetom Zecom.

"12. juna u periodu od 18 do 20, Zec će ugostiti muzejsku publiki u razgovarati sa posjetiocima o izložbi koja je inspirisana historijom Bosne i Hercegovine", kazali su iz Historijskog muzej.

Potresna kolekcija prekinutih zagrljaja, ruke koje znače ljudskost, spojena tijela prije konačnog rastanka i slike koje odašilju svjetlost u tamnom muzejskom prostoru - to su samo neke od karakteristika izložbe koju mnogi s pravom svrstavaju među najznačajnije kulturne događaje u BiH u protekloj godini.

U autorovim dnevnicima i studijama možemo vidjeti momente koji nisu samo vezani uz BiH, već i druge svjetkse patnje, tako da možemo reći da je izložba "Zagrljaji" univerzalna priča o ljudskom stradanju i svim polomljenim zagrljajima" kaže kustosica. 

Gledatelji postaju svjesni da slikama u ovom ciklusu dominiraju ruke, kao jedan od centralnih motiva koji okupira autora. Ruke su te koje prenose emocije.  Kustosica nam skreće pažnju kako slike u centralnom galerijskom prostoru kao da izranjaju iz crne površine, imaju svoju svjetlost koja je rezultat čovjekove potrebe da zaustavi vrijeme. Slike Safeta Zeca podsjećaju na zaustavljene kadrove filma, poput zaustavljenog vremena iz potrebe da se univerzalna ljudska tragedija još jednom pokaže kako se ne bi zaboravila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije