Izložba u sarajevskoj Vijećnici: Crteži prikazuju Baščaršiju prije rušenja 1949. godine

Radiosarajevo.ba
Izložba u sarajevskoj Vijećnici: Crteži prikazuju Baščaršiju prije rušenja 1949. godine

U sarajevskoj Vijećnici večeras je otvorena izložba "Stara sarajevska čaršija 1949" koja prikazuje izgled stare Baščaršije koja je svoj izgled promijenila nakon 1949. godine, javlja Anadolu Agency. 

U saradnji Grada Sarajeva i Muzeja Sarajeva u sarajevskoj Vijećnici večeras je otvorena izložba koja posjetiocima nudi prizore autentične sarajevske čaršije onakva kakva je bila prije 1949. godine kada su brojni objekti porušeni ili preuređeni. 

Stara sarajevska čaršija prikazana je na oko 30 radova nekadašnjih đaka Škole za primjenjenu umjetnost i slikarstvo u Sarajevu, a danas priznatih slikara, akademika, vajara, kipara, grafičara, restauratora i konzervatora.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je da je upravo vijećnica prirodno mjesto na kojem ovakva izložba dobiva svoj pravi značaj. 

"Ako pogledate eksponate vidjećete da su motivi na njima, stara čaršija, stare trgovke i njihovo rušenje. Sami motivi su dio povijesti naše stare čaršije. Ovo su također izvanredni crteži i dio su povijesti svakog umjetnika koji je dio njihove umjetničke biografije", kazao je Komšić.

Svi crteži su rađeni u periodu od 1945. do 1949. godine, neposredno poslije Drugog svjetskog rata. Radili su je po zadatku učenici Srednje umjetničke škole. 

"Pošto su oni radili striktno po zadatku nisu uljepšavali svoje crteže već su radili faktografski onako kako je zaista bilo. Nažalost, najveći dio Baščaršije je srušen tako da su ovi crteži ostali kao jedini dokumenti o izvornom stanju čaršije", kazala je direktorica Muzeja Sarajevo Amra Madžarević. 

Ona je također rekla da je na osnovu ovih crteža napravljena maketa izvorne Baščaršije.

Izložba će u sarajevskoj Vijećnici biti postavljena do 18. septembra. Ovi radovi su prije ove izložbe bili izloženi samo jedanput u Muzeju Sarajeva prije pet godina.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije