Izložba 'Susreti' u Gazi Husrev Begovoj biblioteci

Radiosarajevo.ba
Izložba 'Susreti' u Gazi Husrev Begovoj biblioteci

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, iako još nije zvanično otvorena za javnost, ugostit će od 28. novembra izložbu radova profesora Akademije likovnih umjetnosti (ALU) pod nazivom 'Susreti'.

U prostoru biblioteke od prizemlja do drugog sprata oko 80 radova izložit će deset profesora ALU, donoseći raznolike stvaralačke tehnike - ulje na platnu, grafike, crteže kombiniranih tehnika, digitalni print, ponjave te video radove.

Autorica postavke Aida Abadžić-Hodžić istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da su radovi ukorijenjeni u tradiciji i kulturnoj baštini BiH po motivima, temama, sadržaju radova, ali i likovnim formama.

''Susret je na ovoj izložbi uspostavljen i između tradicije osmanske kulture, koja se ogleda u zgradi Biblioteke, te svijeta savremene likovne umjetnosti'', kazala je ona.

Dekanesa ALU Sarajevo Amela Hadžimelić Kečo ideju za postavkom ove izložbe ocijenila je jako lijepom, jer se na ovaj način spajaju tradicija i savremeno.

Ona je podvukla da je Akademija u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom ove godine uspostavila interdisciplinarni studij konzervacije i restauracije, na koji će prva generacija biti upisana iduće godine.

''Nadamo se da ćemo dio nastave obavljati u ovoj Biblioteci, jer ona posjeduje savremenu laboratoriju za konzervaciju i restauraciju'', naglasila je Hadžimelić Kečo.

Direktor Gazi Husrev begove biblioteke Mustafa Jahić ističe da izložba predstavlja jednu od manifestacija u okviru pripreme za svečano zvanično otvaranje Biblioteke, iako tačan datum još uvijek nije određen.

''Biblioteka sa fondovima kojima raspolaže zaslužuje ovakav objekat, jer se ovdje čuva značajan dio kulturnog naslijeđa BiH. Jedna od najznačajnijih je zbirka rukopisa s više od 10.000 kodeksa, od kojih je nastariji iz 12. stoljeća, a tu su i zbirke arhivske građe i periodike'', kazao je Jahić.

Izložba će biti otvorena do marta iduće godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije