Izložba: "Stari zanati očuvani kroz vijekove"

Radiosarajevo.ba
Izložba: "Stari zanati očuvani kroz vijekove"

Stari zanati očuvani kroz vijekove
naziv je tradicionalne izložbe koja je već peti put otvorena u Brusa-bezistanu u organizaciji Muzeja Sarajeva i Udruženja zanatlija Stari zanati.

U depadansu Muzeja Sarajeva Brusa-bezistanu tako je izloženo na desetine eksponata kojima je prezentirano umijeće zanatlija i dragocjen ručni rad. Mnogi od starih zanata danas su već izumrli ili su na dobrom putu da postanu samo dio historije.

Izloženim posuđem, kapama, nošnjama, četkama, proizvodima od drveta i drugim eksponatima predstavljeni su, između ostalih, limarski, četkarski i tašnarski zanati, vez, kaligrafija, drvorezbarstvo, izrada fesova i kapa (arakijadžije ili kapari) te užari, obućari i papudžije.

Direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević u pozdravnoj je riječi okupljenima istaknula da je izložba posvećena ljudima koji i danas na tradicionalan način rade na Baščaršiji i čiji zanat još nije zauvijek nestao.

Ona je ustvrdila da muzejsku stalnu postavku u Brusa-bezistanu najvećim dijelom upravo čine stari zanati, jer su zanatlije prve oživjele Baščaršiju i učinile je zanimljivom. Kazala je i da su mnoge zanatlije ponukane potrebama tržišta promijenili zanimanje ili način rada, ali da ipak još dosta njih proizvodi na tradicionalan način.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Stari zanati Mehmed Kalajdžisalihović istaknuo je da Udruženje ulaže maksimalne napore da stare zanate spasi od umiranja, iako je to u posljednje vrijeme sve teže jer se iznimno malo cijeni ručni rad. Stoga Udruženje pokušava “održati na životu” zanate na izumiranju različitim vidovima olakšica zanatlijama.

On je upozorio da su već danas neki od zanata potpuno nestali s baščaršijskih ulica, kao što su kovači ili proizvodnja nošnji, dok neke od njih, naprimjer proizvodnju užadi i četki, rade tek jedan ili dvojica ljudi. Razlog takve situacije on vidi u nepostojanju zanatskih škola u kojima bi se educirali mladi za takva zanimanja, ali i masovnoj industrijskoj proizvodnji.

Izložba, koja je postavljena u okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo, bit će otvorena do 9. maja, svaki dan od 10 do 18 sati.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije