Izložba "Stari mostovi" u Historijskom muzeju: Umjetnik Sead Čerkez i bogato naslijeđe BiH

0
Radiosarajevo.ba
Izložba "Stari mostovi" u Historijskom muzeju: Umjetnik Sead Čerkez i bogato naslijeđe BiH
Foto: ULUPUBiH / Sead Čerkez, izložba

U četvrtak, 18. januara 2024. godine, u 14 sati, u Historijskom muzeju BiH bit će otvorena izložba Seada Čerkeza "Stari mostovi".

Izložba likovno istražuje bogato naslijeđe Bosne i Hercegovine: stare mostove.

Umjetnik Sead Čerkez se već decenijama bavi tematiziranjem naslijeđa u najrazličitijim formama. Ovaj Čerkezov ciklus izveden tehnikom akvarela oblikuje mostove, nazivajući ih simboličkim fibulama koje povezuju različite dijelove Bosne i Hercegovine u teritorijalnom smislu. Osim toga, izložba "Stari mostovi" istražuje raznolikost stilova i arhitektonskih oblika koji se mogu pronaći u starim mostovima Bosne i Hercegovine. Čerkez se detaljno posvetio reprodukciji različitih mostova, koje je potom transformirao akvarelisanjem prostora i vremena.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Čerkezovi akvareli nas stavljaju pred ljepotu svjetlosti i transparentnosti, stvarajući time atmosferu sanjivosti i izmaglice – svojom fluidnošću nas podsjećaju na prolaznost trenutka, na brisanje granica između prošlosti i sadašnjosti.

Umjetnik će radove koji budu predstavljeni na izložbi pokloniti Historijskom muzeju BiH.

Izložba je otvorena do kraja januara 2024. godine i dostupna posjetiteljima svakim danom od 09 do 19 sati, najavljeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije