Izložba posvećena Zbigniewu Herbertu u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Izložba posvećena Zbigniewu Herbertu u Sarajevu

Ambasada Republike Poljske u BiH organizuje izložbu posvećenu jednom od najvećih savremenih poljskih pjesnika, Zbigniewu Herbertu. 

''Zbigniew Herbert je sasvim sigurno jedno od najpoznatijih i prepoznatljivih imena savremene poljske i europske poezije. Njegov moderni, suptilni i intelektualni poetski jezik svjedoči ne samo o izvanredno talentovanom pjesniku i misliocu, nego, kao o čovjeku izvanredne kulture i obrazovanja. 

Izuzetnog senzibiliteta i nadahnuća, Herbert sjajno u svojoj poeziji spaja vjekovna iskustva ljudske historije i kulture sa svojim vlastitim poimanjem čovjeka i svijeta svog vremena. 

O Herbertovoj poeziji napisane su već čitave biblioteke studija, eseja, kritika i analiza, koje bez rezerve i bez ostatka njegovu poeziju uzdižu kao pojam modernog europske i svjetske poezije'', napisao je o Herbertu Slavko Šantić, prevodilac s poljskog jezika u BiH. 

Herbertove knjige su prevedene na 38 jezika, a na srpski jezik Herberta su prevodili Petar Vujičić i Biserka Rajčić. 

Najpoznatiji dio Herbertovog opusa je ciklus pjesama o 'Gospodinu Kogitu', liku koji je duboko ukorijenjen u savremenosti ali i u europskom kulturnom naslijeđu.

Otvaranje izložbe biće upriličeno 29. oktobra u 19:30 u Muzeju književnosti u Sarajevu (Sime Milutinovića Sarajlije 7). Izložba će biti otvorena do 5. novembra 2013.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije