Izložba Muzeja bosanskog kraljevstva u Sarajevu: Od Povelje Kulina bana do Povelje kralja Tomaševića

5
Radiosarajevo.ba
Izložba Muzeja bosanskog kraljevstva u Sarajevu: Od Povelje Kulina bana do Povelje kralja Tomaševića
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Izložba "Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189 - 1461)"

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu večeras je otvorena izložba Muzeja bosanskog kraljevstva "Povelja bosanskih vladara i vlastelina (1189 - 1461) autora dr. Enesa Dedića.

"Muzej bosanskog kraljevstva u Cazinu ima privilegiju da predstavi svoju izložbu povelje Bosanskih valdara i vlastelina autora dr. Enesa Dedića. Govorimo o izložbi koja je prošle godine označila početak rada Muzeja za javnost. Interesantna izložba koja tematizira rad deset dokumenata iz srednjovjekovne Bosne; od Povelje Kulina Bana do Povelje kralja Tomaševića.

Daje nam pregled zbivanja u tadašnjoj Bosni, budući da su sve povelje koje izložba tretira potpisane u granicama srednjovjekovne Bosne. Prava garantovana tom poveljom svjedoče snazi tadašnjih vladara i vlastelina koje bismo mi, kroz izložbu, htjeli naglasiti. Dr. Dedić nam daje transliteraciju koja nam omogućava uvid u tadašnje aktivnosti kako bismo zaista shvatili historijsku značajnost tih povelja", rekao je Adnan Hajrulahović Haad, poznati modni dizajner i voditelj Muzeja bosanskog kraljevstva.

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Muzej u Cazinu djeluje nešto duže od godinu dana i nastoji da prikuplja Bosanske srednjovjekovne sadržaje te da ih prikazuje današnjim jezikom i razumijevanjem.

"Ponuditi odgovore na pitanja koja su ostala iz prošlosti naše države je jedan od imperativa muzeja. Naša uloga je uspostavljanje kontakta sa svjetskim muzejima koji čuvaju materijale relevantne za naš rad, prikupiti ih i obraditi. Burna historija naše države djeluje obstruktivno na interpretaciju tih sadržaja, zbog čega si Muzej bosanskog kraljevstva u Cazinu uzima za ulogu da predstavi objektivnu stvarnost ovih povelja", zaključio je Hajrulahović.

U fotogaleriji portala Radiosarajevo.ba pogledajte kako je bilo na otvaranju izložbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije