Izložba Milomira Kovačevića "Strašni izbori 1990."

Radiosarajevo.ba
Izložba Milomira Kovačevića "Strašni izbori 1990."
Foto: fre/rl

"Strašni izbori 1990." naziv je izložbe fotografija čuvenog bh. fotografa Milomira Kovačevića Strašnog , bit će otvorena danas u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u 20:00 sati, saopšteno je iz Umjetničke galerije BiH.

Riječ je o projektu koji nakon dvadeset godina pred publiku vraća sliku i dočarava atmosferu neposredno prije prvih slobodnih demokratskih izbora u Sarajevu 1990. godine.

Kroz medij dokumentarne, ali i umjetničke fotografije ispričana je priča o jednom vremenu koje je, sasvim sigurno, predstavljalo prekretnicu u životima svih nas, čega ćemo svjesni postati tek naknadno.

Izložba će biti prezentirana uoči predstojećih Općih izbora, a time ona direktno doprinosi podizanju svijesti biračkog tijela.

"Želja mi je da ovom izložbom prikažem to vrijeme promjena i da ga stavim u određeni kontekst društvenih promjena, što već sada predstavlja istoriju Sarajeva i BiH. Isto tako želja mi je da probudimo pažnju građana na važnost i njihovu obavezu da glasaju i da rješavaju svoju sudbinu parlamentarnim putem preko državnih institucija i drugih nevladinih organizacija", istakao je povodom izložbe Milomir Kovačević.

Na izložbi će se naći oko 500 različitih fotografija, koje datiraju iz istog perioda.

"Ima dosta portreta, grafita, plakata, a biće i slike predizbornih kampanja svih političkih stranaka u to doba. Tada je bilo i specijalno izdanje „Asa“ u kojem sam fotografisao. Imamo nekoliko brojeva „Oslobođenja“ o izborima i atmosferi, kao i jedan broj „Naših dana“, također posvećen izborima. Biće tu i zadnji, nazovimo, izliv jugoslavenstva poslije utakmice na Svjetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji kada su ljudi izletjeli na ulice sa raznim slikama i transparentima Ivice Osima, poput onih „Osima za predsjednika“, „Osime, babo, spasio si Jugu“, jednostavno jedno opšte ludilo. Bilo je to ipak jedno romantično vrijeme kojega se neki sa nostalgijom prisjećaju; rekao je strašni u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

Milomir Kovačević je rođen 1961. godine. Fotografijom se počinje baviti sa 17 godina u Univerzitetskom foto kino klubu "Cedus", a članom ULUPUBiH-a postaje 1989. godine. Od početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije