Izložba Edina Numankadića ostaje otvorena do 18. juna

Radiosarajevo.ba
Izložba Edina Numankadića ostaje otvorena do 18. juna

Edin Numankadić - Alchemy


'Alhemija 1970-2010', izložba Edina Numankadića realizirana u Ars Aevi ciklusu samostalnih izložbi velikana svjetske i bosanskohercegovačke umjetnosti, u organizaciji Ars Aevi i Gazi Husrev-begove medrese, radi velikog interesa javnosti ostaje otvorena do petka, 18. juna 2010, saopćeno je iz Ars Aevija.

Izložbu jednog od naših najvećih umjetnika, postavljenu u prostorima Kuršumli medrese i Hanikaha, a otvorenu 25. maja, posjetilo je više od 10 000 posjetilaca. Budući da interes javnosti i dalje raste, odlučeno je da izložba ostane otvorena za javnost i ovu sedmicu.

Edin Numankadić je svojom retrospektivnom izložbom, 'Alhemija 1970-2010', podijelio sa javnošću djela stvarana u zadnjih 40 godina i poklonio gradu izložbu označenu kao 'najznačajniji kulturni događaj godine'.

'Alhemiju 1970-2010' Edina Numankadića, u prostorima Kuršumli medrese i Hanikaha, postavio je cijenjeni likovni kritičar, istoričar umjetnosti i kustos Zvonko Maković, dok su na razgovorima povodom otvaranja izložbe učestvovali i stručnjaci dr. Jerko Denegri i mr. Irfan Hošić te generalni direktor Projekta Ars Aevi, Enver Hadžiomerspahić i Meliha Husedžinović, direktorica Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

U toku protekle sedmice, izložbu je posjetila i Branislava Anđelković Dimitrijević, direktorica Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu. Piero del Giudice, italijanski novinar, fokusiran još od 1992. godine na kulturna dešavanja na prostoru Bosne i Hercegovine, razgovarao je sa umjetnikom i organizatorima o mogućoj postavci izložbe i u Milanu. Interes su izrazili i predstavnici jedne umjetničke galerije iz Berlina, a dogovori su u toku.

Ars Aevi i Gazi Husrev-begova medresa pozivaju građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine da iskoriste ovu jedinstvenu priliku i posjete Gazi Husrev-begovu medresu i izložbu Edina Numankadića 'Alhemija 1970-2010'.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije