Izložba djela Mehmeda Zaimovića

Radiosarajevo.ba
Izložba djela Mehmeda Zaimovića

Radi se o jednoj mogućoj retrospektivi, o odabranom prikazu višedecenijskog opusa ovog umjetnika. Na izložbi će biti predstavljeno stotinjak djela – crteža, uljanih slika, gvaševa i tempera, nastalih u periodu od 1960. godine pa sve do djela nastalih prošle godine.

Mehmed Zaimović je do danas imao preko 60 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, učestvovao na oko 500 kolektivnih izložbi, dobitnik je više značajnih nagrada. Od 2008. godine je redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Izložba će biti postavljena u prostoru u kojem se inače nalazi prvi dio stalne postavke Retrospectrum – otuda i naziv Zaimovićeve izložbe Mogući retrospectrum.

Uz izložbu je štampan i katalog manjeg obima, sa izborom tekstova likovnih kritičara koji su pratili Zaimovićev rad tokom proteklih decenija.

Izložba je realizirana uz pomoć Federalnog ministarstva kulture i sporta, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije