Izložba "Darwin danas" u Zemaljskom muzeju BiH

Radiosarajevo.ba
Izložba "Darwin danas" u Zemaljskom muzeju BiH


Međunarodni program British Councila pod nazivom Darwin danas (Darwin Now) predstavlja izložbu i prateće aktivnosti posvećene životu i radu Charlsa Darwina koje se dešavaju širom Bosne i Hercegovine. Svečano otvorenje izložbe održat će se u Zemaljskom muzeju BiH u petak, 5. marta u 13:00h. Izložbu će otvoriti Ambasador Velike Britanije Michael Tatham. Izložba ostaje otvorena za publiku mjesec dana.

Darwin danas je program kojim se obilježava dvjestota godišnjica od Darwinovog rođenja kao i sto i pedeseta godišnjica od objave njegovog djela O porijeklu vrsta putem prirodnog odabira. Kroz ovaj međunarodni program aktivnosti British Council ima za cilj da zainteresiranim približi teorije evolucije podstičući razgovor na ovu temu. Program istražuje uticaj Darwinovih ideja kao i njihov učinak na savremenu biologiju, medicinu i društvo.

Program se sastoji iz izložbe, takmičenja za učenike, interaktivne web stranice sa besplatnim edukativnim materijalima na engleskom i lokalnim jezicima, kao i raznovrsnih pratećih radionica koje su u toku širom BiH. Izložba je do sada je postavljena u preko 40 škola širom Bosne i Hercegovine i time učenicima i nastavnicima stavljena na raspolaganje kao doprinos British Council-a na planu unapređenja obrazovanja i kulture.

Program je počeo 1. februara kada je otvoreno online takmičenjem pod istim nazivom. Takmičenje je otvoreno za sve učenike osnovnih i srednjih škola u BiH od 1. februara do 12. marta, a kriteriji za odabir pobjednika i samim tim dobitnika atraktivnih nagrada, su kreativnost i inovativnost. Svi detaljniji podaci o takmičenju i o tome kako učestvovati su objavljeni na web stranici.

Program Darwin danas je tokom prošle godine predstavljen publici u više od 43 zemlje širom svijeta ukazujući na značaj djela Charlsa Darwina.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije