Izložba arhitektice Lejle Kreševljaković

Radiosarajevo.ba
Izložba arhitektice Lejle Kreševljaković

U izložbenom prostoru Turskog kulturnog centra u Sarajevu, u utorak 28. decembra će biti otvorena izložba arhitektonskih radova Lejle Kreševljaković pod nazivom "Stanovanje/ kultura/ obrazovanje/ sport/ rekreacija". Na izložbi je predstavljeno 7 najznačajnijih radova ove autorice nastalih u proteklih 5 godina. 

"Izložbu čine radovi koje sam smatrala najznačajnijim u posljednjih 5 godina mog rada. To je niz projekata različitih mjerila, od indivdualnog stanovanja do parkovskog uređenja. Jasno se razlikuju od konteksta do konteksta. Svaki rad ima svoju priču. Ali, u suštini, svaki od njih je prošao isti put, projektantski put čistog zadovoljstva gdje se na kraju puta sve razbistri, isčisti i posloži. Čini se da ništa ne nedostaje, da je sve tu na svom mjestu, baš kako treba. To su radovi sa kojima sam sretna", kaže za RadioSarajevo Lejla Kreševljaković.

Promotori izložbe su akademik Ivan Štraus, arhitekt i Luca Morganti urednik arhitektonskog magazina "SRM Architecture". Organizatori  izložbe su Arhitektonski  fakulteta u Sarajevu, Ambasada Republike San Marina u Sarajevu i Turski kulturni centar Yunus Emre.

Kuća s pogledom na nebo, jedan od izloženih projekata

Lejla Kreševljaković rodjena je u Sarajevu 1976. godine. Studirala je na muzičkoj akademiji i Prirodno-matematičkom fakultetu, Odsjek za matematiku. Diplomirala je Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu 2005. godine.  Od 1998. godine sarađuje sa akademikom Ivanom Štrausom. Od 2002. do 2005. godine radi za arhitektonski studio "Argentaria", a od 2005. godine zaposlena je kao asistent na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu na Katedri za arhitektonsko projektovanje.  

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 4. januara 2011, najavili su organizatori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije