Izložba arhitekte Adnana Pašića

Radiosarajevo.ba
Izložba arhitekte Adnana Pašića

U petak naveče je u gradskoj galeriji Collegium Artisticum, u prisustvu brojnih zainteresiranih kolega i ljubitelja arhitekture, otvorena samostalna izložba projekata arhitekte Adnana Pašića.

Radi se o autoru koji je svoju projektantsku karijeru započeo paralelno sa akademskom u projektnoj grupi akademika Zlatka Ugljena, nakon studija Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Godine 1998 boravi na Odsjeku za arhitekturu MIT u Cambridgeu kao gostujući istraživač. Interes na području savremene arhitekture, odnosno generičkih i koncepcijskih osnova arhitektonskog projektovanja rezultira doktorskim radom o konceptualizaciji arhitektonskih prostora za potrebe kulture. Njegov rad u oblasti arhitektonskog projektovanja uključuje istraživanja i studije iz područja urbanizma, stambenih, administrativnih i zgrada za potrebe kulture. Pašić je danas docent na predmetu Projektovanje Javnih zgrada Arhitektonskog fakulteta, te vođa projektnog tima na Institutu za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje u Sarajevu. Dobitnik je dvije Nagrade za ideju Collegium Artisticum Asocijacije arhitekata u BiH.


Povodom samostalne izložbe ovoga autora, uticajni nizozemski kritičar i teoretičar arhitekture Hans Ibelings, inače recenzent pomenute izložbe, o Pašiću je kazao i slijedeće:

''Arhitektura za Pašića nije samo praktičan poduhvat; ona je više od rješenja funkcionalnoga problema. On svaki angažman promatra kao priliku za meditaciju o arhitekturi. Njegov je rad nositelj ideja, iako ne u postmodernističkom smislu metafora ili drugog simbolizma kojim bi arhitektura trebala komunicirati. Za njega, arhitektura nije jezik, više se tiče onoga što se ne može ili ne treba izraziti riječima. Pašićeva meditacija o arhitekturi izvire iz arhitekture same i fokusira se na emocije, atmosfere i raspoloženja koja mogu biti pobuđena arhitekturom bez utočišta u jeziku. To je arhitektura koja se obraća direktno čulima...''

Izložba radova arhitekte Adnana Pašića će u galeriji Collegium Artisticum biti otvorena do 8. novembra 2010.


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije