Istra dolazi u Sarajevo – Zigante kuha za gospođu Safiju i njene prijatelje
Nedvojbeno restoran koji je u samom vrhu hrvatske, ali i evropske gastronomije - Zigante ovih će dana delicije sa svog menija, baziranog na čuvenim istarskim tartufima, pripremati u Sarajevu.
U sklopu projekta „Ljubav spaja. Hrana također.“ koji je kreativni tim sarajevskog restorana 4 sobe gospođe Safije pokrenuo početkom ove godine, šef Zigantea Damir Modrušan će 13. juna u kuhinji ovog restorana ekskluzivno kuhati za sarajevske goste.
Prema principu Slow Food večere, gosti će uživati u čak šest sljedova hrane pripremljene s gurmanskim draguljem, tartufom, jednom od najskupljih namirnica uopće u svijetu, sparenih s vrhunskim vinima iz tog regiona.
„Projekt smo započeli sa željom da promoviramo fuziju autohtone bh. kuhinje i modernih pristupa kulinarstvu danas. Suštinski, priča o 'Ljubav spaja. Hrana također.' bazira se na tome da mi, sa svojim timom, odlazimo u druge gradove i u renomiranim restoranima spravljamo naš meni, ali i da ugostimo restorane iz Bosne i Hercegovine i regije u Sarajevu i omogućimo našim gostima da kod kuće uživaju u sjajnim, drukčijim kuhinjama“, kaže Dalila Sinanović, vlasnica restorana 4 sobe gospođe Safije, i dodaje:
„Iznimno nas raduje što je cijeli projekt smjesta prepoznat kao odlična prilika za razmjenu iskustava i lijepo druženje. Zigante je, ipak, neprikosnoveni lider i ponosni smo što smo uspjeli organizirati da njihovu kuhinju predstavimo našim sugrađanima i gostima u najboljem svjetlu.“

Tartufe su cijenili još i Rimljani - oni su smatrali da tartufi rastu jer je bog Jupiter munjom pogodio stablo hrasta. Budući da je Jupiter bio poznat i po svojim ljubavnim pohodima, tartuf se od tada smatra afrodizijakom.
Prema hrvatskim gastronomskim stručnjacima, Damir Modrušan, kuhar koji će pripremati jela na bazi tartufa za goste 4 sobe gospođe Safije, je opisan ovako:
"Ako je poznati istarski ugostitelj Giancarlo Zigante, vlasnik restorana Zigante u Livadama, hrvatski kralj tartufa, onda je Damir Modrušan njegov prvi vitez, jer je na prostoru Hrvatske, pa i šire, jedini specijaliziran za spravljanje te intrigantne delicije."

Još jedan kuriozitet vezan za restoran Zigante je da je Giancarlo Zigante u Motovunskoj šumi pronašao gigantski tartuf, težak čak 1.3 kilograma, i od 1999. je u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najveći ikada pronađeni tartuf na svijetu.
Iako je cijena ovakvog menija u Istri, ali i bilo gdje drugdje u Evropi, najmanje 130 €, ova vrhunska slow food večera će biti daleko pristupačnija za bh. prilike i njena cijena je 79 KM po osobi, a uključuje sve sljedove i pripadajuća vina. Zigante za Sarajke i Sarajlije kuha 13. juna u 20 sati, a rezervacija je, zbog ograničenog broja mjesta, obavezna.
Više informacija možete pronaći ovdje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.