Internet aktivizmom protiv nasilja nad ženama

Radiosarajevo.ba
Internet aktivizmom protiv nasilja nad ženama


Pitate se kakve veze ima nasilje nad ženama sa informaciono-komunikacionim tehnologijama? Onda si odgovorite na pitanje koliko sati dnevno provedete koristeći neku vrstu IKT alatke (mobitel, računar, videoigrica) i koliko primjećujete nove oblike uznemiravanja i nasilja nad ženaama i u virtuelnom prostoru. Također, informationo-komunikacione tehnologije u rukama aktivista su i moćna alatka za borbu protiv nasilja nad ženama. Pridružite nam se u akciji - poručuju bh učesnici u globalnoj kampanji Take Back the Tech! (Vratimo kontrolu nad tehnologijom!)

Fondacija Jedan svijet – platforma za jugoistočnu Europu (owpsee) i ove godine se aktivno uključuje u globalnu kampanju 16 dana aktivizma čiji je cilj podizanje svijesti i zaustavljanje nasilja nad ženama. Dio aktivnosti se fokusira na promociju informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) kao alata za kanalisanje aktivnosti neprofitnih organizacija. Cilj kampanje Vratimo kontrolu nad tehnologijom je preuzimanje kontrole nad IKT-om i njihovo usmjeravanje na aktivizam protiv nasilja nad ženama.

Prvi događaj u okviru kampanje je okrugli sto koji se održava kao dio projekta serijala digitalnih priča 'Pod ključem', čija će tema biti korištenje digitalnih priča kao forme za podsticanje društvenih promjena. Okrugli sto održava se 28. novembra u hotelu Bosnia u Sarajevu od 9:30. do 14:00. Video album sa digitalnim pričama možet posjetiti ovdje.

Nakon okruglog stola, 2. decembra u Bugojnu, 3. decembra u Prijedoru i 4. decembra u Velikoj Kladuši održaće se obuka i prezentacija priručnika za korištenje digitalnih priča za razbijanje stereotipa i pokretanje diskusije o temama poput nasilja u porodici, ovisnosti, maljoljetničke delinkvencije, disfunkcionalne porodice, zatvora, nepostojanja adekvatnih institucija za zbrinjavanje i savjetovanje, itd. Projekt zajednički provode organizacije civilnog društva Dosta, Zašto ne, Udruženje Kult BiH – projekt Košnica i owpsee.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije