Igor Bošnjak iz Trebinja finalista Henkel Art.Award

Radiosarajevo.ba
Igor Bošnjak iz Trebinja finalista Henkel Art.Award

Po deseti put, tvrtka Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) organizirala je natječaj za nagradu Henkel Art.Award, sveobuhvatnu nagradu za promociju umjetnosti na području Srednje i istočne Europe te Središnje Azije. Na ovogodišnjem regionalnom polufinalu odabrani su Igor Bošnjak iz Bosne i Hercegovine i Dragana Sapanjoš iz Hrvatske koji nastavljaju svoje natjecanje na regionalnom finalu u Austriji.

Igor Bošnjak je rođen u Sarajevu 1981, a trenutno radi kao profesor na akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Izlagao je samostalno, a opširnije o  njegovom radu pogledajte ovdje 

U Hrvatskoj je na natječaj pristiglo sedamdesetak prijava, dok je iz Bosne i Hercegovine pristiglo njih tridesetak. Žiri u sastavu dr. sc. Jerica Ziherl ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, kustos Sabina Soloman i kustos Ksenija Orelj odabrao je Igora Bošnjaka i Draganu Sapanjoš, Hrvaticu s milanskom adresom  za daljnje natjecanje s kolegama i regije.

Ovogodišnje regionalno natjecanje održati će se 3. augusta u KuturKontakt Austrija, a međunarodni žiri činit će Karola Kraus (direktorica MUMOK-a), Zdenka Badovinac (Slovenija) te Joanna Mytkovska (Poljska)

Nagrada Henkel Art.Award. 2010 usmjerena je na odavanje priznanja iznimnim i inovativnim umjetničkim radovima koje će prijaviti umjetnici s područja slikarstva, crtanja, fotografije, videa i instalacija. Umjetnici iz 23 zemlje bili su pozvani da sudjeluju na natječaju te svojim radovima pokušaju osvojiti nagradu u visini od 7.000 eura i samostalnu izložbu u svojoj zemlji te u muzeju MUMOK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig ) u Beču.

Istovremeno, Henkel CEE će dodijeliti i Henkel Art.Award. promotivnu nagradu za mlade talentirane umjetnike iz Austrije koja uključuje novčanu nagradu u vrijednosti od 2.000 eura. Štoviše, u suradnji s dugogodišnjim partnerom KulturKontakt Austria, Henkel CEE će također dodijeliti i treću nagradu, Henkel Art.Award. za mlade umjetnike iz Srednje i istočne Europe u iznosu od 2.000 eura. Dobitnik nagrade bira se među sudionicima programa Artists-in-Residence u organizaciji KulturKontakt Austria. Ovu je nagradu 2010. Godine osvojila umjetnica Nina Kurtela iz Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije