Igmanski marš tradicionalno obilježen

Radiosarajevo.ba
Igmanski marš tradicionalno obilježen

Tradicionalnim pohodom na Igman i nizom prigodnih sadržaja obilježena je 68. godišnjica "Igmanskog marša", jedne od najznačajnih operacija tokom NOB-a u Drugom svjetskom ratu.

Ovogodišnja manifestacija, upriličena u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) - Hadžići i u saradnji sa SABNOR-om Kantona Sarajevo, okupila je više od 1.500 sudionika - bh. građana, predstavnika vlasti, članova boračkih udruženja, te predstavnike Udruženja Prve proleterske brigade iz Beograda.

U skladu s Programom manifestacije njeni sudionici položili su cvijeće na spomenik na Brezovači i šehidskom mezarju borcima Armije RBiH.

Na Brezovači je formirana kolona koja se kretala u pravcu Mrazišta i Velikog polja, gdje je, također, položeno cvijeće na dva partizanska spomenika i dva šehidska mezarja.

Istovremeno, upriličen je prigodan sat historije kojim su evocirana sjećanja na značajne događaje iz prošlosti i antifašističku tradiciju BiH.

Ovogodišnjem obilježavanju Igmanskog marša prisustvovao je i jedan od njegovih sudionika i borac Prve proleterske brigade Zdenko Duplančić iz Beograda.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske pješačilo je 17 sati.

Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije