I ove godine "Dani Sarajeva" u Beogradu

Radiosarajevo.ba
I ove godine "Dani Sarajeva" u Beogradu
Konferencija za novinare Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR)

(Sarajevo, 27.aprila, 2010) Festival Dani Sarajeva u Beogradu održat će se po četvrti put od 19. do 23. maja 2010. u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) i Agencije za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju grada Beograda.

Festival se, tadicionalno, održava u maju, kao simbolično podsjećanje na mjesec u kojem je 1992. počela opsada Sarajeva. Festival okuplja mlade, uspješne i građanski angažirane ljude, koji nalaze najrazličitije načine komunikacije da to izraze – muzičare, glumce, reditelje, intelektualce, aktiviste, i sve one koji svojim javnim djelovanjem ne zaziru od toga da stvari nazovu pravim imenom, te da se hrabro suoče sa prošlošću.

"Važno nam je da svake godine okupimo više ljudi, te da informacije o događajima i diskusijama dopru do što šire javnosti, kako bi se prenijela ta pozitivna, mladalačka, progresivna energija u sredine opterećene konfliktom, nepovjerenjem i nerazumijevanjem", naglasila je direktorica Inicijative mladih za ljudska prava u BiH, Alma Mašić.

Maja Mićić, izvršna producentica Festivala, ispred Inicijative mladih za ljudska prava Srbije podsjetila je da je Festival prošle godine okupio 5000 mladih ljudi, a Beograd je bio domaćin za preko 250 gostiju iz Sarajeva.

"Posebno mi je drago da je u organizaciji prošle godine učestvovalo 100 mladih aktivista-volontera, koji su iz prve ruke saznavali pojedinosti o kulturno-historijskim činjenicama vezane za Sarajevo, a mladi jedino mogu uspješno voditi proces suočavanja sa prošlošću", zaključila je.

"Ovi krajevi dijele zajedničku budućnost u kontekstu evropskih integracija"

U ime grada Beograda, Danko Runić, direktor Agencije za saradnju sa NVO i evropsku harmonizaciju, izrazio je zadovoljstvo što Agencija drugi put učestvuje u organizaciji Dana i daje podršku ovakvom projektu, naglašavajući da svi ovi krajevi dijele zajedničku budućnost u kontekstu evropskih integracija.

"Kulturne i javne institucije Beograda (Kulturni centar, beogradska pozorišta) otvorit će vrata sarajevskim umjetnicima, a posebno mi je drago što će se u Skupštini Grada održati prezentacija Sarajevske Hagade. Drago nam je što Beograd zvanično podržava ovaj Festival", naglasio je Runić.

Amira Medunjanin, Skroz, Dvadesetorica, Basheskija, Damir Imamović..

Među muzičarima koji će nastupiti u Beogradu su i Amira Medunjanin, te frontmen sarajevskog benda Sikter, Enes Zlatar-Bure, čiji će se dokumentarni film "Dvije škole pod istim krovom", također prikazati na Festivalu.

"Ovo je moj prvi dolazak u Srbiju i neizmjerno me raduje što će moje prvo koncertno predstavljanje biti u okviru ovog Festivala, čiju ideju potpuno podržavam", objasnila je Medunjanin i najavila svoj nastup u pratnji pijaniste Bojana Zulfikarpašića.

"Kompletna muzička postava za ovaj Festival je kompaktna i raduje me da sa nama idu i Skroz, Dvadesetorica, Basheskija, Damir Imamović", najavio je Bure. Govoreći o autorskom filmskom projektu koji je realizirao sa Zoranom Ćatićem izrazio je zadovoljstvo što će se prikazati film koji ukazuje na to šta se dešava kada se djeca u osnovnoj i srednjoj školi suočavaju sa fašizmom i segregacijom.

Svi učesnici prve zvanične konferencije za medije u potpunosti su podržali ideju Festivala i izrazili zadovoljstvo što su dio mladog i dinamičnog tima koji učestvuje u realizaciji ovogodišnjih Dana Sarajeva u Beogradu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije