Humana ideja Danila Krstanovića sprovedena u djelo

Radiosarajevo.ba
Humana ideja Danila Krstanovića sprovedena u djelo

U Historijskom muzeju u Sarajevu, u petak 1. juna u 20,00 otvorit će se prodajna izložba "Fotoreporteri opkoljenog Sarajeva za udruženje oboljelih od PTSP-a Život".

Inicijativa za jednu ovakvu izložbu humanitarnog karaktera potekla je od sarajevskog ratnog reportera Danila Krstanovića, koji je preminuo u toku pripreme ovog događaja. Pored njegovih fotografija, na izložbi ćemo moći pogledati i kupiti radove koje potpisuju Piotr Andrews, Enrico Dagnino, Ron Haviv, Paul Lowe, Miquel Ruiz Aviles, Rikard Larma, Milomir Kovačević Strašni, Hidajet Degi Delić, Darko Babić, Senad Gubelić i Haris Memija.

Cilj ove izložbe je skrenuti pažnju javnosti na činjenicu da su oboljeli od PTSP-a (postratno-traumatskog sindroma) u bh. društvu zanemareni i nemaju pravo na adekvatnu pomoć. Iako smo zemlja koja je prošla kroz rat, ni šesnaest godina nakon njegovog završetka ne postoji zvanična statistika osoba sa ovim PTSP poremećajem. Rijetko koji oboljeli će potražiti pomoć, a razlog su stigme i predrasude. Istovremeno, usljed ignoriranja ovog problema u javnosti, veliki broj oboljelih nije svjestan simptoma koji se odnose na PTSP. 

Po riječima suorganizatora iz udruženja 'Život', PTSP je tempirana bomba u našem društvu, a strukture društva koji bi trebali da se bave ovim problemom su u, najmanju ruku, nonšalntni prema njemu.

"Iz tog razloga smo počeli sami kao udruženje poduzimati određene korake a jedan do njih je i predstojeća izlozba. Zahvaljujući pokojnom Danilu Krstanoviću, kome će se na izložbi odati počast, uspjeli smo kontaktirati fotoreportere koji su nam vrlo rado  izašli u susret i pružili podršku. Sakupili smo kvalitetnu umjetničku izložbu ratnih i postratnih fotografija. Takođe, Historijski muzej je izašao u susret udruženju i omogućio jednomjesečno korištenje sale bez nadoknade", rekli su za RadioSarajevo organizatori izložbe.

Sav prikupljeni novac od prodaje fotografija odlazi u fond udruženja za pomoć članovima i početak izgradnje trauma centra

Kako će dan uoči otvaranja izložbe biti obilježen Svjetski dan bijelih traka, na izložbi će posjetioci dobiti bijelu traku u znak sjećanja na sve stradale u masovnim genocidima širom svijeta.

"Iako je Danilo otišao u neki bolji svijet i iako smo razmišljali o otkazivanju izložbe, shvatili smo da je ovaj događaj samo početak održavanja sjećanja  na njega - na njegov ljudski odnos prema svakome, humano djelovanje i dobra djela", rekli su organizatori izložbe.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije