Hristos vaskrse!

Radiosarajevo.ba
Hristos vaskrse!

Vaskrs ili Uskrs (arh. Velikden) je hrišćanski praznik. Prema hrišćanskoj religiji, povezan je sa vaskrsenjem Isusa Hrista. To je pokretni praznik i praznuje se poslije jevrejske Pashe u prvu nedelju poslije punog mjeseca, koji pada na sam dan proljetne ravnodnevnice, ili neposredno poslije nje. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja (po gregorijanskom kalendaru).

Za ovaj praznik u narodu su tipični mnogi običaji, koji naročito vesele djecu. Jedan od najpoznatijih je farbanje jaja.

Pravoslavni hrišćani se tog dana pozdravljaju pozdravom „Hristos vaskrse“ na šta se odgovara „Vaistinu vaskrse“ (ili „Hristos voskrese“ - „Vaistinu voskrese“).
...

„U svim našim hramovima, širom naše eparhije, svečano će biti proslavljen praznik vaskrsenja. Sam grad Banjaluka će posebno ove godine imati tu čast da u pojedinim dijelovima grada, gdje nikada nije bilo hramova, u novim hramovima primi vjernike da proslave vaskrsenje Hristovo“ – najavljuje protojerej Radujković za Glas Amerike i dodaje kako su povodom vaskršnjih praznika širom Republike Srpske upriličene različite humanitarne akcije, a petak, subota, nedjelja i ponedjeljak su za većinu zaposlenih u ovom entitetu neradni dani.

Svim čitetaljima i slušateljima pravoslavcima želimo sretan praznik!

wikipedia/voanews.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije