Horovi iz BiH na koncertu "Putevi prijateljstva - Od Sarajeva do Sarajeva"

Radiosarajevo.ba
Horovi iz BiH na koncertu "Putevi prijateljstva - Od Sarajeva do Sarajeva"

Uz slavnog maestra Riccarda Mutija te orkestar i hor Maggio Musicale Fiorentino na koncertu Putevi prijateljstva - Od Sarajeva do Sarajeva 13. jula u Zetri nastupit će i dva hora iz BiH.

Riječ je horu djece iz Srebrenice i vokalnom ansamblu Iskre iz Tuzle, navodi se u saopćenju organizatora koncerta.

Hor iz Srebrenice sačinjavaju dvije grupe djece - "mali hor" osnovan 2006., koji čine djeca od trećeg do petog razreda, i "veliki hor" koji je osnovan dvije godine ranije pod vodstvom profesorice Anđelke Obrenović, a čiji su članovi djeca od šestog do devetog razreda.

Stariji dio hora broji oko trideset članova, a mlađi oko petnaest mališana, iako ta brojka često varira u zavisnosti od mugućnosti djece da dođu na satove pjevanja zbog otežanog transporta iz manjih mjesta do škole.

Vokalni ansambl Iskre iz Tuzle datira još od 1974. godine pod stručnim rukovodstvom prof. Slavka Jovića, kompozitora i profesionalnog umjetničkog aranžera koji je i osnivač tog ansambla.

Ansambl Iskre kontinuirano je djelovao pri Domu mladih Tuzla, kada je zbog ratnih djelovanja u BiH privremeno prestao s radom, da bi se 2004. godine ponovo okupio i nastavio sa svojom djelatnošću.

On bilježi više od 400 koncerata u Evropi, ima dva snimljena albuma te veliki broj nagrada i priznanja za uspješan i dugogodišnji rad.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije