Sarajevski ženski hor 'Chorus Cadenza' najbolji u Belgiji

Radiosarajevo.ba
Sarajevski ženski hor 'Chorus Cadenza' najbolji u Belgiji
/ FOTO: Facebook
U belgijskom gradiću Neerpeltu se od 29.aprila do 2.maja održavao 64. European Music Festival for Young People ili EMJ.

To je jedan od najvećih europskih takmičarskih festivala za dječije i omladinske horove, a ova godina je posebna za nas jer se po prvi puta u njihovoj dugoj i bogatoj historiji predstavio i jedan hor iz Bosne i Hercegovine. A upravo taj nastup je nagrađen!

Naime, Hor Chorus Cadenza KUD Bulbul, osvojio je prvo mjesto u kategoriji omladinskih ženskih horova na ovom festivalu dugom 64 godine.

"Nama je to neopisiva čast, biti prvi koji će donijeti ljepotu horske pjesme iz BiH, a u ime toga takmičarski repertoar nam je uglavnom sastavljen od domaćih autora ( Smajlović, Horozić, Arnautović...). Ova godina u Neerpelt dovodi oko 90 horova iz 23 zemlje svijeta i preko 4000 pjevača" istakla je, uoči odlaska u Belgiju, za Radiosarajevo.ba, Alma Karić, umjetnička rukovoditeljica i dirigentica hora.

Hor Chorus Cadenza KUD Bulbul je nastao prije četiri godine, kao vokalna grupa pri Centru za mlade na Grbavici,a od prije nepune dvije godine egzistira kao dio sarajevskog KUD-a Bulbul, te i tim potezom pokušavaju da amatersko horsko pjevanje, koje je prije krasilo svaki KUD u Sarajevu vrate na zasluženo mjesto, te da ga približe široj publici te tako animiraju nove članove.

Chorus Cadenza je omladinski ženski hor, i broji oko 30 djevojaka, uzrasta 15-25 godina. Horu se mogu priključiti sve djevojke koje vole pjevati i mogu naći vremena za dvije sedmične probe hora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije