Hor opere Narodnog pozorišta Sarajevo obilježio nezaboravni koncert u crkvi Presvetog trojstva

1
Radiosarajevo.ba
Hor opere Narodnog pozorišta Sarajevo obilježio nezaboravni koncert u crkvi Presvetog trojstva
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Hor opere Narodnog pozorišta u Crkvi Presvetog trojstva

Sedmi koncert ciklusa KoncertiDA, održan danas, 27. aprila, u crkvi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu obilježio je nastup jedinog profesionalnog hora u Bosni i Hercegovini – Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, a dirigent je bio - Danijel Žontar.

Na programu prisutni su imali mogućnost da čuju horske kompozicije iz opera, opereta najpoznatijih domaćih i stranih kompozitora. Bili su tu horovi iz poznatih opera: La traviata, Boemi, Nabucco, Prodana nevjesta, Rigoletto, Aida, Evgenij Onjegin, Orfej u podzemlju, Ero s onoga svijeta, kao i kompozicija sakralne tematike.

Od osnivanja Opere Narodnog pozorišta Sarajevo 1946. godine postoji ansambl – hor Opere.

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Pjevači koji su tokom svih ovih decenija sudjelovali u njemu uvijek su davali svoj puni umjetnički doprinos, a kvalitet i privrženost onome što rade nijad nije bio upitan. Često se repertoar Opere gradio baš na njihovu kvalitetu, a to je rezultiralo brojnim uspješnim praizvedbama, premijerama za koje su uvijek dobijali kritike pune hvale, za njihovu umjetničku razinu.

Hor se uvijek sastojao od pjevača zavidnih glasovnih kvaliteta, što potvrđuje i činjenica da su iz njega iznjedrili brojni epizodisti, solisti, kao i operni pjevači. Bilo gdje da je Sarajevska Opera gostovala u inostranstvu nedvojbeno je hor bio ta sigurna okosnica svih projekata.

Hor opere Narodnog pozorišta u Crkvi Presvetog trojstva
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Hor opere Narodnog pozorišta u Crkvi Presvetog trojstva

Repertoarski su, možemo slobodno reći, prešli svu svjetsku opernu horsku literaturu, i bez obzira na težinu zadatka nisu iznevjerili. Horom su dirigovali mnogi poznati svjetski dirigenti kao što je to Riccardo Mutti ili Zubin Mehta.

Treba istaći priznanja kao što su kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva (za Orffovu kantatu Carmina burana), te priznanje za visoki umjetnički dojam na Križankama u Ljubljani (za operu Turandot). Hor Opere imao je mnogobrojna gostovanja po BiH ali i u inostranstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije