Hit predstava: Nušićeva 'Protekcija' u režiji Kokana Mladenovića 1. aprila na sceni NPS

0
Radiosarajevo.ba
Hit predstava: Nušićeva 'Protekcija' u režiji Kokana Mladenovića 1. aprila na sceni NPS
Foto: Velija Hasanbegović, NPS / Dramska predstava 'Protekcija'

U ponedjeljak 1. aprila svi ljubitelji komedije, moći će uživati u igri dramskog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo kada će na sceni NPS biti izvedena predstava Protekcija, rađena po tekstu Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića.

Također, publika će imati priliku slušati songove kompozitorice Irene Popović Dragović u izvedbi dramskog ansambla NPS koji će pratiti tročlani bend u sastavu: Ana Petrović, Lucija Mesarek i Dario Kos.

"Polazeći od činjenice da je Protekcija komad napisan u zatvoru, stavili smo ga u zatvor. Naš glavni junak, Svetislav Kukić – ovdje je nešto kao dramski eksponent Nušića samog. U ovoj verziji Protekcija je komad koji Svetislav Kukić piše u zatvoru... Ali, zatvor nije samo jedna zgrada sa rešetkama... Zatvor je i sve ono napolju, odnosno: ukupna društvena stvarnost koju kreiraju vladajuće elite vođene ličnim interesima i voljom za moć.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Duboko vjerujem da bi Branislav Nušić, da je mogao da piše zajedno s nama, u potpunosti odobrio ovaj dramaturški postupak, jer neke vrste izmjena čine da se sačuva sama suština jednog dramskog djela. A ona nije u tekstu izgovorenom sa scene, već u ideji koja se komunicira s publikom", navela je Milena Bogavac.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić Bektešević, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Danas se obilježava Svjetski dan teatra: 'Umjetnost je mir'

Danas se obilježava Svjetski dan teatra: 'Umjetnost je mir'

Adaptaciju teksta i pisanje songova potpisuje Milena Bogavac, scenografkinja je Marijela Hašimbegović, kostimografkinja Lejla Hodžić, kompozitorica Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić.

Radno vrijeme blagajne :

- Na dan izvođenja predstava u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.

- Ostalim radnim danima od 9:00–15:00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije