Izložba u spomen žrtvama Jasenovca: Sarajevski vlak bez voznog reda

Radiosarajevo.ba
Izložba u spomen žrtvama Jasenovca: Sarajevski vlak bez voznog reda
FOTO: Flickr / Delegacije će odati počast u Jasenovcu
Historijski muzej BiH poziva sve zainteresirane na otvorenje izložbe „Sarajevski vlak bez voznog reda“ 

Izlođba će se otvoriti u četvertak  8.novembra 2018. u 18:00  

Izložba Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac govori o stradanjima desetina hiljada osoba između 1941. i 1945. godine u koncentracionom logoru Jasenovac.

Među stradalima je 152 radnika Glavne željezničke radionice u Sarajevu koji su poslani u  logore Jasenovac i Stara Gradiška, među kojima je 125 ubijeno.

Izložba “Sarajevski vlak bez voznog reda” posvećena je tim pojedincima, osobama koje su rad u Željezničkoj radionici zamijenili svakodnevicom surovog logorskog života.

Simboličnim naslovom predstavljena je misao o svim neznanim transportima osoba u željezničkim kompozicijama u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Od 2016. godine traje saradnja Spomen-područja Jasenovac i Historijskog muzeja BiH na istraživanju građe nekadašnjeg Memorijalnog muzeja u sklopu fabrike „Vaso Miskin Crni“ (koja se danas čuva u Historijskom muzeju BiH) i pronalaženju zapisa koji govore o sudbinama onih koji su stradali između 1941. i 1945. i onih koji su ih se sjećali. Autor izložbe je Đorđe Mihovilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije