Hegelov kongres u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Hegelov kongres u Sarajevu
Hegel, portret

Organizacija XXVIII Internacionalnog Hegelovog kongresa ove godine je povjerena Filozofskom društvu Theoria i Univerzitetu u Sarajevu. Kongres će biti održan od 15. do 19. septembra u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Organizacionom odboru XXVIII Internacionalnog Hegelovog kongresa potvrđeno je da će zbornik predavanja biti objavljen u Hegeolovom godišnjaku (Hegel-Jahbuch), koji od 1993. izdaje Akademie Verlag, Berlin, jedan od najznačajnijih izdavača na području filozofskih i duhovnih nauka. Naime, ovaj svjetski Kongres je organiziran na principu počasnih predavanja (Abendvorträge), plenarnih izlaganja i izlaganja u sekcijama. Do sada je potvrđeno da će na Kongresu učestvovati najveća imena filozofske misli današnjice. Sva izlaganja podliježu recenziranju stručnog tima, što predstavlja osnovu za izlazak u ediciji Hegel – Forschungen.

Prema dosadašnjim podacima Kongresu će prisustvovati preko tri stotine naučnika iz cijelog svijeta, što ujedno govori kako o naučnom tako i o turističkom značaju ove manifestacije. Ovo je jedinstvena mogućnost povezivanja naučnika iz cijelog svijeta i globalizacije naučne zajednice, također, ekonomskog jačanja Kantona Sarajevo, jer će, kao što je rečeno, grad biti otvoren za više od tri stotine učesnika iz cijelog svijeta. Za vrijeme Kongresa, održat će se nekoliko manifestacija na kojima će grad Sarajevo i Bosna i Hercegovina biti predstavljeni kao značajna sjedišta nauke.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije