Hanikah: Izložba o Sarajevu u doba Osmanlija

Radiosarajevo.ba
Hanikah: Izložba o Sarajevu u doba Osmanlija

U Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu večeras je otvorena kolektivna izložba na kojoj su predstavljena djela nastala u toku prve Međunarodne umjetničke kolonije Sarajevo 2013, čija je tema bila Osmanlijski period - 550 godina Sarajeva, javlja agencija Anadolija.

Djela umjetnika iz Turske, Srbije, Velike Britanije, Egipta, Makedonije, Holandije i Hrvatske, slikana u Gazi Husrev-begovom Hanikahu i na Baščaršiji, večeras su predstavljena i posjetiocima Hanikaha. Autorica i koordinatorica projekta, čiji je organizator galerija Preporod, Mirsada Baljić, izrazila je nadu da će svi posjetioci imati priliku da u Hanikahu vide nešto novo.

"Zaista sam sretna, jer je jedna ideja koja je začeta prošle godine, sada i realizovana. Sama realizacija svega ovoga može da rezultira dobrim umjetnicima. Bošnjačka zajednica kulture 'Preporod' i sama umjetnička kolonija biće bogatiji za djela značajnih umjetnika. Sljedeće godine ćemo imati temu austrougarski period Sarajeva, a to će donijeti nešto novo", kazala je Baljić.

Belge Akin, umjetnica iz turskog grada Konya, drugi put se nalazi u Sarajevu, gdje se osjeća kao da je u stranoj zemlji, ali u isto vrijeme kao da je u svojoj domovini.

"Ovdje pronalazim više stvari iz prošlosti, istorije, i osjećaji su puno jači ovdje nego u Turskoj. Turska je zemlja koja se modernizovala, ima nove zgrade i sve je modernije. I tema ove kolonije je 550 godina od osmanlijskog perioda, pa sam tako i ja željela da na svoje slike prenesem žene iz tog perioda. Inspiraciju sam pronašla u ovdašnjoj kulturi i historiji", pojasnila je Akin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije